Někteří rodiče si nechtějí připustit, že jejich dítě má duševní obtíže. Najít pomoc je složité, míní odbornice

středa 22. července 2020 ·

„Během protiepidemických opatření vyšlo více na povrch, že celková péče o jedince s duševními potížemi je opravdu nedostatečná. Na základě toho jsme společně s platformou Youth, Speak Up! napsali otevřený dopis pro ministerstvo školství, ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí, aby s námi o tom komunikovaly. V něm jsme se zaměřili na péči o děti a mladistvé v současné situaci po rozvolnění pandemických opatření,“ říká v rozhovoru pro Lidovky Marie Salomonová z organizace Nevypusť duši.



Marie Salomonová (linkedin.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Z jakého důvodu je reforma psychiatrické péče tak pomalá? 

Duševní zdraví je multiresortní téma. Péče o děti a mladistvé nespadá pouze pod ministerstvo zdravotnictví. Dotýká se i ministerstva školství, které má pod sebou například celou síť pedagogicko-psychologických poraden. Dále patří i ministerstvu práce a sociálních věcí, které zřizuje a podporuje sociální služby pro duševní zdraví.

Částečně tak problém spočívá v tom, že si systémové problémy, které se týkají duševního zdraví, jednotlivá ministerstva přehazují jako horký brambor. Nikdo za to nechce nést odpovědnost a poskytnout pro ně finance. Skrze ten dopis jsme se pokusili dostat všechna ministerstva k jednomu stolu. Odeslali jsme ho před pár dny, vyjádření ještě nemáme.

Proč jsou vaší cílovou skupinou primárně děti a mladiství? 

Dospělí lidé mohou vyhledat pomoc, ale u dítěte je to složitější. Pokud potřebuje dlouhodobější péči odborníků, musí o tom být informovaní jeho zákonní zástupci. Někteří rodiče v sobě však nosí stigma a nechtějí připustit, že má jejich dítě duševní obtíže. Vedle rodičů mohou i učitelé ve školách duševní potíže dospívajících zlehčovat nebo naopak výrazně přispět k jejich řešení. Často ale nechápou, co by mohlo mít dítě za problémy, když ještě nemá dvě hypotéky a neřeší rozvod. Děti a dospívající mají víc překážek ve vyhledávání pomoci.

Rozhodně rodičům ani učitelům nic nevyčítám. Neznamená to, že jsou špatní lidé, ale nedostali dostatek relevantních informací a není jim poskytnuta systémová podpora, což se snažíme změnit. 


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.