Maturantka: U maturit za plexisklem a žádný čas na přípravu k přijímačkám. A hlavně jsme vůbec nevěděli, co bude

pondělí 1. června 2020 ·

“Vůbec jsme nevěděli, co bude. Nejdřív to vypadalo, že budeme doma jen čtrnáct dní. Pak se mluvilo o tom, že maturity budou zrušené, v tom jsme žili několik týdnů – nevím, jestli se v té době někdo učil, z vlastní zkušenosti o tom pochybuju. Sami profesoři nám říkali, ať jdeme radši ven na vzduch, vyčistíme si hlavu. Na konci dubna jsme věděli, že maturity budou, ale nevěděli jsme, kdy a jak. To jsme se dozvěděli před třemi týdny. Znám lidi, kteří se museli během karantény starat o starší členy rodiny, mladší sourozence, nebo je rodiče ve strachu z nákazy poslali na druhý konec republiky,“ popisuje maturantka Anna Müllerová pro magazín Rodiče vítáni.



Od 11. května nám bylo povoleno docházet do školy na konzultace. To může znít buď jako pomoc od státu, nebo zachraňování vlastního jména. Pan ministr totiž řekl, že maturity budou probíhat nejdříve tři týdny po otevření škol. Takže tyto konzultace měly vytvořit jakýsi most, který nám zajistil, že 1. června již budeme moci sedět v lavicích a psát první „didakťák“...

V otázce zrušení maturity mám jednoznačný názor. Nejsem typ, co na školu kašle, na testy jsem se vždycky tak nějak učila, a kdyby se mi maturita vypočítala z průměrů z vysvědčení, nemohla bych si stěžovat. Krom jiného jsme teď v nevýhodě oproti slovenským studentům, kterých je na některých českých vysokých školách až pětina. Ti maturitu dělat nemusí, takže se už měsíc mohou učit na přijímačky. Takové řešení mi dává smysl, protože nenutí studenty ani profesory, aby se v těchto zmatených podmínkách připravovali hned na dvě zkoušky.

Včera jsem psala Scio testy, které některé vysoké školy vyžadují k přijímacím zkouškám. Podmínkou bylo umožnit sledovací aplikaci přístup k webkameře a všem svým datům a naskenovat i místnost, aby bylo jasné, že není někde pod stolem schovaný někdo, kdo nám napovídá. Během testu jsme na sebe museli mít namířenou kameru a nesměli jsme se pohnout, jinak by to program vyhodnotil, jako že se snažíme podvádět, a z testu by nás vyhodil…

Už aby to bylo všechno za mnou.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.