Ze školy se stane spíš hlídací centrum, je to ta nejhorší varianta, říká ředitel ze Svitav

pátek 1. května 2020 ·

Ředitelé základních škol, které oslovil magazín Rodiče vítáni, zatím detailnější opatření nechystají a vyčkávají na „manuál“, ministerstva školství. Většina z nich otevření škol ale vítá. „Myslím, že toto období krátkého návratu dětí do škol ještě před letními prázdninami bude důležité zejména po stránce psychohygieny,“ říká ředitelka základní školy v Trmicích u Ústí nad Labem Marie Gottfriedová. „Budeme mít příležitost znovu s dětmi navázat živé spojení, bude prostor pro reflexi všeho, co jsme v uplynulých týdnech prožívali, budeme pracovat s emocemi.“ Právě z těchto důvodů by nejraději ve škole přivítala i žáky druhého stupně.



Ředitelka základní školy ve Stehelčevsi u Kladna by se vrátila do školy klidně ještě dřív, než je plánováno, ředitel ZŠ v Olomouci-Řepčíně dokonce „co nejdřív“. „Zrovna mi říkala jedna kolegyně, že když vidí notebook, zvedá se jí žaludek. Pracujeme nadstandardně, stali se z nás ajťáci, ale ten osobní kontakt, dynamika třídy… to je nenahraditelné,“ říká olomoucký ředitel Jiří Vymětal. I on by byl nejradši, kdyby se do škol vrátily rovnou všechny děti. „Stejně má velká část dětí sourozence na druhém stupni, takže kdyby se potenciálně ve škole nakazily, přijdou domů a tam si to předají.“

Ředitel základní školy ve Svitavách Jiří Sehnal má zajímavou vizi, jak výuku zajistit. „Jsem týmový člověk a tak bych rád nominoval takové tříčlenné minitýmy, které by výuku zajištovaly,“ říká Sehnal. Byly by složené z učitelů, asistentů vychovatelů a učitelů z druhého stupně, kteří se zatím do škol nevrátí. „Myslím, že na jednoho člověka by ta výuka dejme tomu od osmi do patnácti hodin byla příliš. V takovém týmu se učitelé budou moci prostřídat – jeden bude s dětmi, druhý bude odpočívat, třetí bude chystat další aktivity,“ popisuje Jiří Sehnal. Podle něj je zřejmé, že učitelé už do konce školního roku budou fungovat spíš jako družináři. „Paradoxně tahle kompromisní varianta, kdy do školy mají jít jen prvostupňoví a ještě dobrovolně, je nejhorší. Ze školy se tak stane především hlídací centrum.“

Kolik dětí by do školy přišlo, ve Svitavách zatím nezjišťovali. „Bude to záviset na náladě ve společnosti. Dvacetitisícové Svitavy údajně zatím nemají ani jednoho nakaženého, takže věřím, že v tuto chvíli by většina rodičů děti do školy poslala. Stačí ale, aby onemocnělo deset lidí, z nich bude třeba jeden učitel, a nálady se otočí o sto osmdesát stupňů.“ V Trmicích očekávají zhruba poloviční účast. Ve škole, která se nachází ve vyloučené lokalitě, bude roli hrát také zaměstnanost rodičů. „Rodiče bez zaměstnání si pravděpodobně častěji nechají své děti doma,“ míní ředitelka Marie Gottfriedová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.