Starosta a ředitel školy: Otevření základních škol podle parametrů ministerstva postrádá smysl

pátek 1. května 2020 ·

„Avizované otevření základních škol pro tzv. školní skupiny žáků prvního stupně na pár týdnů před koncem školního roku při parametrech, jak je popisuje ministerstvo školství, podle mne totiž postrádá smysl. Kladu si řadu otázek, na které hledám, ale nenacházím odpověď. Asi v tom nejsem sám,“ píše starosta Olešnice a bývalý ředitel základní školy Zdeněk Peša v Lidových novinách.



Zdeněk Peša (wikipedia.org)
Proč se má otevřít škola pouze pro žáky prvního stupně, a ne pro sourozence navštěvující stejnou školu na stupni druhém? Když mohu sezdávat snoubence a spolu s matrikářkou už může být v obřadní místnosti jen dalších osm svatebčanů, proč může a má být učitelka ve třídě s doporučenými patnácti či více dětmi? Zkusil někdo z rodičů v domácí přípravě usadit na 5 × 45 minut své dítě na židli dva metry od židle jeho sourozence a oběma dát roušku?

To, co už vůbec nechápu, je, že docházka žáků do školy nebude povinná. Obce uzavřely mateřinky, protože rozhodnutím rodičů děti prostě do školky nedorazily. Proč si někdo myslí, že tomu u docházky do školní skupiny prvního stupně základní školy bude jinak? Část žáků, a troufnu si říci, že většina, bude psát domácí úkoly s rodiči. Část žáků fixovaných v lavicích ve škole bude učit přes roušku huhňající paní učitelka pár týdnů před koncem školního roku. Jaký efekt pro vzdělání žáků to bude mít?


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.