Štefan Klíma: Jak ochráníme personál škol? Zajímá to vůbec někoho na MŠMT?

pátek 1. května 2020 ·

„Co když část důchodců odmítne podstoupit riziko a nenastoupí do škol, či dokonce ukončí své pracovní poměry? Máme hotový průzkum, kolik učitelů vůbec bude moci nastoupit do škol? Jak ochráníme personál škol, když žáci podle dnešního rozhodnutí nebudou muset mít roušky? Zajímá to vůbec někoho na MŠMT?,“ píše ředitel střední školy Štefan Klíma na svém profilu na Facebooku. 



Štefan Klíma (facebook.com)
Klíma pokračuje: 

A to je to, co mi vadí - nemáme B a nemáme ani plán C. Ředitelé se samozřejmě tohle vše snaží promyslet, většinu asi vyřeší - zakoupí dezinfekci, ochranné pomůcky, pokud je seženou (za ty čtyři dny), udělají si vnitřní průzkumy, ale jsou věci, které musí mít naplánované ti nahoře. A od nich nic nevíme. A obávám se, že ani ten plán C nemají, protože o těch problémech ani ve skutečnosti neví. Mají vůbec promyšlené, co tímto vším vlastně získáme? Převáží to případná rizika?



Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 15:06  

MŠMT tímto nesdělením sděluje zhruba 150 000 pedagogických pracovníků a desetitisícům provozních pracovníků, že je tito nezajímají. Smutná to zpráva.

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. května 2020 v 17:58  

Smutná to zpráva.

Na to si mohli, a spíš měli pedagogové i nepedagogové za ta léta zvyknout.
Vše při starém.
Dobrá zpráva je, že školní inspekci nikdo ve školách neuvidí hezky dlouho...

Silvie A. řekl(a)...
1. května 2020 v 18:28  

Navzdory této zřejmé "rozhodnosti" a "akceschopnosti" MŠMT, 99 procent diskutujících nedokáže bez ministerstva žít.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 19:12  

Kadeřnice musí mít povinně roušku a štít. Učitelé mají "holé ruce". Vážíme si proto učitelů, školství je pro nás priorita.

Unknown řekl(a)...
1. května 2020 v 19:40  

Konečně to někdo řekl naplno. Učitel je na tom v podstatě stejně jako zdravotník. Je v první linii, může se nakazit, může nakazit hromadu dalších. Velká část učitelů je starší, chronicky nemocná, tudíž ohrožená. Zasloužili by odpovídající ochranné pomůcky. Budou si je muset pořídit sami, zrovna tak jako počítač domů apod.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. května 2020 v 20:42  

"Zasloužili by odpovídající ochranné pomůcky. Budou si je muset pořídit sami, zrovna tak jako počítač domů apod."
Proč by museli?!
Možná proto, že vždy uděláme(a udělali jsme ) co "je třeba", protože je to přece NAŠE POSLÁNÍ, tak máte stav jaký je a jaký si zasloužíme. Možná by si teď konečně každý za sebe měl udělat pořádek v tom , proč a co dělá.
Já za sebe tedy necítím žádnou potřebu ohrozit sebe a své blízké, jen abych dohlédla na sociální kontakt dětí. A ŽE TO JEN DOHLED BUDE TO SI PIŠTE.
Pokud nenastoupí všechny děti, tak je to dvoukolejné vyučování. Takže pochybuji, že ve škole - s heterogenními skupinami (budou tam spojeny děti těch rodičů, kteří si budou přát poslat dítě do školy) bude ten pedagog, který je dostane na starost vyučovat. Co je jako bude vyučovat? Než zjistí, které dítě co zrovna "probírá", bude konec školního roku.Takže bude jen dohlížet na plnění již rozjeté výuky distanční...to mi tedy napovídá logika věci.
Takže krom vysokého rizika, do kterého bych šla vstupem do třídy patnácti neorouškovaných dětí ve svých šedesáti letech necítím potřebu praktikovat jakoukoliv řízenou činnost s těmito dětmi. Mohu tak akorát chodit mezi skupinkami a pomáhat s úkoly. A to zvládne i student pedagogiocklé fakulty nebo žena z domácnosti - rozumějte asistentka (což je po zkušenostech z praxe jedno a to samé). Krom toho budu dále pokračovat ve výuce těch dětí které zůstaly doma, není-liž pravda? Takže dopoledne se půjdu nakazit do školy a odpolko pokašlávajíc budu vyučovat na skype a zadávat nové kontrolovat odevzdané úkoly...do postele se dostanu tak v deset večer a pak už z ní nevylezu, jelikož budu kuckat a mír horečku atd atd....
Víme dost, abychom to nějak organizačně zvládli - krom ministra, ten možná ví i víc ale jeho kompetence u tohoto končí. Je mi z toho hodně zle!! Zatím jen psychicky a ráda bych u toho zůstala.
V této době se o naší společnosti a jejich "LÍDRECH" hodně dozvídáme. Nezapomeňme to!!

Beny řekl(a)...
1. května 2020 v 21:20  

Já patřím mezi 61+, mám za sebou 2 srdeční příhody. Ve školství pracuji 37 let. Vždy mě to bavilo, přineslo mi hodně hezkých zážitků i stresu. Člověk překousl i to, že se školství zanedbává (ohodnocení učitelů, vybavení škol, "prestiž"), každý školství rozumí a mluví do něj (bodejť by ne, když řádku let seděl v lavici). Zažil jsem novou koncepci a předpovídal antikoncepci (a ona přišla).
Ale to co se děje teď, tak nad tím zůstává rozum stát. MŠMT na nás kašle, řeší žáky, rodiče, hygienu a učitele ani nezmíní.
Vedu maturitní seminář a v těchto podmínkách své maturanty nezradím, ale ve škole se vyskytnu jen po dobu nezbytně nutnou. Neboť vrcholem opatření bude desinfekce u vchodu, otírání klik. A to má vyřešit dlouhodobý pobyt 15 žáků v uzavřené učebně.
Jsem celkově zklamán přístupem MŠMT. Absolutně jim na nás nezáleží. Jo vlastně záleží, když se blíží volby, to nás má každá politická strana plnou hubu.
Přeji všem svým kolegům ať to přežijí ve zdraví. Já se již budu chovat jen tak, abych splnil morální povinnost ke svým maturantům. Pokud mě hodně naštvou, nebo se situace zhorší, tak valím do důchodu.
Po nás potopa? Ne, nahradí nás neaprobovaní kolegové, no potěš koště.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. května 2020 v 9:25  

Včera se ministr o učitelích vůbec nezmínil -
JE TO ABSURDNÍ OSTUDA MINISTERSTVA.
Pohrdají námi veřejně.
Beny to shrnul hezky.

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 10:00  

Ano, Beny to vyjádřil pravdivě.
A zase se nám do školství vrátí absolventi středních škol. Pedagogické fakulty se tím pádem stávají zbytečnými organizacemi.

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 11:58  

Žádná epidemie není a nebyla - zapomeňte - to je zhruba přístup MŠMT. Mám 85letou maminku, která se bez pomoci neobejde. Je nasnadě, co si vyberu jako prioritu. Škola to nebude. A OPRAVDU SI NIC NEBUDU POŘIZOVAT ZE SVÉHO A VŠEM RADÍM TO SAMÉ.

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 12:06  

pro srovnání Rakousko - Všichni žáci základních a středních škol, nových středních a speciálních škol se vrátí do svých tříd 18. května. Oznámil to ministr školství Heinz Faßmann (ÖVP) na tiskové konferenci v pátek. Pro všechny ostatní studenty - s výjimkou závěrečných ročníků - začnou třídy znovu po Letnicích 3. června.

Vyučování v rozdělených třídách ve "směnném provozu"
Škola se koná v „směnném provozu“. Třídy jsou rozděleny, jedna polovina je ve škole od pondělí do středy, druhá polovina je ve čtvrtek a pátek. Příští týden je to naopak.


Stejně jako dříve bude péče o děti i nadále zajištěna i v dalších dnech - pokud je to možné, měli by rodiče v těchto „domácích dnech“ nechat děti doma, vyzval ministr.

Ve školách je po vstupu do školní budovy nutné nosit masku mimo učebnu a také další hygienické požadavky, jako je mytí nebo dezinfekce rukou. Děti by si měly vzít masky samy, ale pro případ nouze by měly být použity náhradní masky, říká Faßmann. Z důvodů ochrany před infekcemi odpadají hodiny tělesné výchovy a pravděpodobně i hodiny hudby.

Takže ve třídách masky ne, ale alespoň zajistili malé skupiny. Podotýkám, že školy nebyly v Rakousku zavřeny úplně - staraly se o děti, jejichž rodiče museli pracovat - zdravotníci, policisté a pod.

Michal Komárek řekl(a)...
2. května 2020 v 12:50  

Paní Maříková, v čem je tedy podle Vás ten zásadní rozdíl? Masky ne a malé skupiny platí v Rakousku i v Česku...

Mlhanina řekl(a)...
2. května 2020 v 15:33  

Pokud jste pozorně poslouchal pana ministra, myje si ruce slovem "dobrovolné". Kdo nepošle dítě do škol, přijde o ošetřovné,(pokud není dítě riziková skupina). Takže do školy může přijít většina dětí. Škola nemá právo je odmítnout jen proto,že mají naplněné 15 členné skupiny. A co mateřské školy? Děti do 7 let nemají povinnost nosit roušky, na třídu jich je ve většině školek 28. Žádný konkrétní počet dětí ve skupině v mateřské škole pan ministr neudal. Jedna učitelka bez respirátoru (nedostatkové zboží) je s nimi 6 hodin. Plačící děti,které potřebují pochovat, pomoci s hygienou, oblékáním, stravováním.O odpoledním odpočinku v uzavřené místnosti ani nemluvě. A to učitelé hned po zdravotnících jsou nejvíce nakaženou skupinou. Pan ministr řekl, že ve školkách bude zvýšená hygiena. Toť vše co pro školky,kde je více než polovina učitelů 50+ udělal. Rozmýšlím se, zda neodejít do předčasného důchodu.

Beny řekl(a)...
2. května 2020 v 21:17  

Vybrané pasáže z manuálu pro ředitele škol.
Slíbený manuál:

OCHRANA ZDRAVÍ A PROVOZ STŘEDNÍCH ŠKOL A KONZERVATOŘÍ PRO OBDOBÍ PŘÍPRAVY NA MATURITNÍ A ZÁVĚREČNOU ZKOUŠKU A ABSOLUTORIUM V KONZERVATOŘI V OBDOBÍ DO KONCE ŠKOLNÍHO ROKU 2019/2020
Praha, 30.

Takže jak se o nás učitele postarají:

Osoby s rizikovými faktory
Ministerstvo zdravotnictví stanovilo následující rizikové faktory:
1. Věk nad 65 let s přidruženými chronickými chorobami.
2. Chronické onemocnění plic (zahrnuje i středně závažné a závažné astma bronchiale) s dlouhodobou systémovou farmakologickou léčbou.
3. Onemocnění srdce a/nebo velkých cév s dlouhodobou systémovou farmakologickou léčbou, např. hypertenze.
4. Porucha imunitního systému, např.
a) při imunosupresivní léčbě (steroidy, HIV apod.),
b) při protinádorové léčbě,
c) po transplantaci solidních orgánů a/nebo kostní dřeně.
5. Těžká obezita (BMI nad 40 kg/m2).
6. Farmakologicky léčený diabetes mellitus.
7. Chronické onemocnění ledvin vyžadující dočasnou nebo trvalou podporu/náhradu funkce ledvin (dialýza).
8. Onemocnění jater (primární nebo sekundární).

Co dělat v případě, že zaměstnanec školy patří do rizikové skupiny
Do rizikové skupiny patří zaměstnanec školy, který osobně naplňuje alespoň jeden bod uvedený výše nebo pokud některý z bodů naplňuje jakákoliv osoba, která s ním žije ve společné domácnosti.
Doporučuje se, aby zaměstnanci zvážili tyto rizikové faktory, pokud se na ně vztahují, a v případě přítomnosti ve škole pak věnovali zvýšenou pozornost při ochraně svého zdraví.
Ředitel školy zajistí důsledné dodržování hygienických doporučení pro provoz školy a organizaci pobytu žáků ve škole.
Zaměstnanci, včetně zaměstnanců náležejících do rizikové skupiny, i nadále plní pracovněprávní povinnosti vyplývající z pracovněprávního vztahu.
Je-li to organizačně možné, může ředitel školy zaměstnancům patřícím do rizikové skupiny, kteří přichází při výkonu práce do přímého kontaktu s větším množstvím dalších osob, umožnit na jejich žádost úpravu způsobu výkonu pracovních povinností, a to například zajištěním efektivnějších ochranných pomůcek nebo pověřením úkoly souvisejícími se zajištěním vzdělávání na dálku.
Není-li taková úprava pracovních povinností organizačně možná, měl by zaměstnanec doložit, že patří do rizikové skupiny (potvrzením od lékaře), a v návaznosti na to se lze se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí neplaceného volna (pracovního volna bez náhrady mzdy nebo platu).

Osobní ochranné pomůcky pro zaměstnance školy
V souladu s Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví vzniká povinnost nosit roušky, popř. jinou ochranu nosu a úst, občanům České republiky, a to i po dobu jejich výkonu práce (pokud místo práce není v místě trvalého bydliště), pokud z této povinnosti není udělena výjimka – jako je tomu v určitých případech i pro zaměstnance škol (viz výše kapitola Ve třídě). V daném případě, pokud se nejedná o prvek, který zaměstnavatel zaměstnanci přiděluje v rámci řízení rizik k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, lze tyto pomůcky označit jako „osobní ochranný prostředek“, nikoli tedy „osobní ochranný pracovní prostředek“. Neexistuje zde tedy pro zaměstnavatele vyvstávající povinnost vybavit zaměstnance rouškami či jiným ochranným prostředkem dýchacích cest. Z Mimořádného opatření nevyplývá, že by byl prostředek, který brání šíření kapének, osobním
ochranným pracovním prostředkem. V dalším odkazujeme na stanovisko Ministerstva zdravotnictví, které je k dispozici zde.
Přesto doporučujeme, aby škola disponovala určitou zásobou roušek či jiných ochranných prostředků nosu a úst pro případ potřeby.
Další podrobnosti lze nalézt v Doporučení Ministerstva zdravotnictví k používání respirátorů a roušek (ústenek) a doporučené třídy ochrany pro vybrané profese (dostupné zde).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.