Nesmyslná separace dětí. Jediné místo, kde se nepotkají, je třída. Praktický smysl „školní skupiny“ ztrácejí už odpoledne

středa 27. května 2020 ·

„Ministerstvo školství o tom vůbec nepřemýšlelo. My během dne dodržujeme všechna nařízení okolo školních skupin a odpoledne se děti mohou promíchat na kroužcích a navíc tam mohou i děti, které normálně do školy nechodí,“ říká v reportáži Seznam Zprávy ředitelka ZŠ Rohovládova Bělá Jana Folprechtová.



I do její školy se v pondělí vrátily děti. Žáci se vzorně rozřadili do pěti homogenních školních skupin a absolvovali dopolední vyučování. Neměnné náhrady za klasické třídy se budou dodržovat patrně až do konce školního roku, prakticky ale ztratily smysl už odpoledne. Část dětí se totiž ze skupiny odebrala na kroužek hip hopu do školní tělocvičny. A protože ho neorganizuje škola, ale nezisková organizace Kroužky, mohou se na něm setkat žáci ze všech školních skupin.

Pro zájmové kroužky platí velmi podobná pravidla jako pro školní třídy. Rovněž musí udržet homogenní skupiny po celou dobu trvání omezujících opatření a k tomu dodržovat striktní hygienická pravidla. Obě nařízení tak fungují samostatně, dohromady ale nedávají smysl. Děti sice zůstávají v homogenních skupinách, ale jsou členy hned několika. A jejich složení je různé.

„I my vytváříme jakousi homogenní skupinu, která by se po dobu konání kroužku neměla měnit. To, že na něj chodí Anička z 1. B, Franta z 2. C a Karel ze ZŠ Horní Dolní, nikdo neřeší. Nám se tak v kroužku sejdou děti z různých tříd a kolikrát i různých škol,“ vysvětluje paradox nekoncepčních předpisů ředitel neziskové organizace Kroužky Marek Vraný...

Samy školy přitom zájmové kroužky stejně jako školní družinu organizovat nemohou. Nelze totiž v souladu s manuálem MŠMT zajistit, aby se v nich nepotkávaly děti z různých školních skupin.


Celý naleznete zde

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
27. května 2020 v 9:59  

Vůbec nechápu, proč se tomu divíte. Žiju tím, že nesmím o ničem přemýšlet, konám jen příkazy a když napíšu rodičům svůj názor, jsem za to plísněna. Už si zvykám...

Anonymní řekl(a)...
27. května 2020 v 11:04  

Zpráva je naprosto jasná. Škola je škola, školní kroužky tudíž nemůžou fungovat a co se děje v mimoškolních kroužcích(platí stále stejná pravidla), ale děti se prolínají, je jiná záležitost. Každý večer mně za barákem hulí spousta dětí (prolínají se z různých školských zařízení), taky to neřeším, nejsou na to pravidla. A zjišťovat komu je 16, 17 a komu je 18+? Zas tak "pozorný občan" nejsem, tyto děti snad mají své rodiče. Tím chci jen říci, že tato zpráva nic neřeší, jen tak lehce podpíchne, že něco není dokonalé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.