Ministr Plaga: Manuál pro školy bude obsahovat i vymezení rizikových skupin pedagogů

sobota 2. května 2020 ·

„Debata, kterou jsme měli s epidemiologickým týmem, se zabývala problematikou vymezení rizikových skupin žáků, studentů i pedagogických pracovníků. Součástí dokumentu je čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění a zároveň vymezení osob s rizikovými faktory, jak je vymezuje ministerstvo zdravotnictví,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro MF DNES.



Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Takže to znamená, že ty osoby, které ministerstvo zdravotnictví vymezuje, nastoupit nemusí? 

Pokud má někdo závažné potíže a bude spadat do rizikových skupin, předpokládám, že se třeba domluví, že bude dále participovat na vzdálené výuce a nebude v přímém kontaktu s dětmi. Rizikové skupiny nemají tvrdý zákaz být ve škole.

Tím, že někteří žáci mohou dobrovolně nastoupit v půlce května do školy, jste vytvořili dvě skupiny žáků. Není to zbytečná práce navíc pro ředitele a učitele, kdy budou muset zajistit nejen znovuotevření škol ve zvláštním režimu, ale ještě navíc výuku na dálku pro ty, kteří nenastoupí? 

Návrat do škol nemůže být z povahy věci v tuto chvíli povinný. 25. května se mohou vrátit první stupně a 11. květen se týká návratu žáků 9. tříd základních škol a studentů posledních ročníků škol středních. Účelem je příprava na maturitní a závěrečné zkoušky a u žáků devátých tříd je to intenzivní příprava na jednotnou přijímací zkoušku.

Organizačně náročně náročnější spíš bude návrat prvního stupně... 

Od 25. května může být a bude část žáků ve vzdáleném vzdělávání a já už jsem opakovaně řekl, že do 30. června, a to i přes rozvolňující vlny, zůstává dominantním způsobem vzdělávání vzdálená výuka. Ale protože vnímáme různou socioekonomickou situaci v rodinách, chceme umožnit i návrat zpět k prezenční výuce. Někteří rodiče se potřebují vrátit do práce a jsou i rodiny, kde je ze sociálního pohledu nepodnětné prostředí a tím dochází ještě k většímu rozevírání nůžek v přístupu ke vzdělávání. To jsou přesně ty skupiny. Bude to organizačně náročné pro ředitele a bude to náročné i pro učitele do 30. června tohoto roku, ale ta situace je nouzová a učitelé si s tím poradí.



Celý rozhovor naleznete v MF DNES

10 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. května 2020 v 9:22  

Prý tam spadá i obézní učitel - tam honem do ledniček...

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 9:46  

"Starý" v důchodovém věku, obézní s BMI nad 30, s nádorovými onemocněními, na chemoterapii, chronická obstrukční plicní nemoc, kardiovaskulární choroby, vysoké hodnoty glykemie,.......Jde evidentně o spoustu chorob, které postihují velké procento lidí 50+ a kde SARS-CoV-2 může být pro mnohé tou poslední kapkou. A 15 dětí bez roušky v uzavřeném prostoru třídy je ideálním inkubátorem SARS-CoV-2.

Zdeněk Brom řekl(a)...
2. května 2020 v 10:02  

Jinými slovy část učitelů dostane označení jako "riziková osoba".

Jenže to, co má být ochrana, se následně může rychle změnit ve žlutou hvězdu při změně zaměstnání. Bude to prostě "rizikový" jedinec a každý si rozmyslí, zda ho přijme do zaměstnání.

Nechci hned malovat Babiše na zeď, ale tohle je hodně dvojsečné. Zvláště ve chvíli, kdy MŠMT hlásá, že už nebude nutné pedagogické vzdělání.

Také by mě čistě ze zájmu zajímalo, zda ještě platí školský zákon.

Zdeněk Brom

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 10:32  

"žlutou hvězdu" - šesticípou?

Pane Zdeňku, to že je někdo rizikový ví učitel sám, ředitel školy, obvodní lékař a především tady máme preventivní prohlídky. 50+ už vás nikdo nezaměstná ani jako zdravého, máme tady přece pouze zaměření na výkon.
Pane Brome, jde především o ochranu zdraví učitelů a dalších pracovníků v první linii. Tedy respirátory té nejvyšší třídy. Nic víc nic méně. Kdo zhatil výrobu respirátorů vyšší třídy, které nepropouští viry za 18,-Kč ve firmě Honeywell Aerospace Olomouc s.r.o. Jednalo se o 5 milionů respirátorů každý měsíc. Domácí firmy vůbec nejsou schopny pokrýt trh ani 2 měsíce po nákaze. S kvalitními respirátory za 18-20,- Kč budete mít školy plné a nemusíme se tady ztrapňovat.

rváčkazvesela řekl(a)...
2. května 2020 v 11:06  

Jsem o pár měsíců v důchodovém věku a nebojím se, že když počkám pět šest let, tak se u mě jako skutečného důchodce telefony netrhnou. Děti nebudou nic umět stížnosti rodičů budou tak časté, že skutečný pedagog bude zákonem chráněn a naháněn:-)
A když ne, tak už je mi to stejně jedno. Je to obrázek naší doby odbornost se ztrácí, není žádána, učit může každý kdo "má rád děti" ….sorry to je i pedofil:-)

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 11:10  

Mně jsou pravidla pana ministra dost jedno. Já do školy prostě nepůjdu - jen na maturity. Až bude platit zákon, že učit může každý, bude možno v podobných situacích poslat do škol kohokoli, kdo půjde okolo - nechceš učit? Venku je 10 dlouhodobě nezaměstnaných, kteří tě mohou kdykoli nahradit....

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. května 2020 v 12:47  


Starý, tlustý, dýchavičný, nemocný... konečně taky už nějaká výhoda?
Pytlici začínají mít hřejivý pocit. Jen kdyby ta smrt nebrousila kolem.

Eva Adamová řekl(a)...
2. května 2020 v 14:46  

Mne by docela zajímalo, kolika učitelům v důchodovém věku se nyní v hlavě honí myšlenka na výpověď a kolika učitelům, kteří mají do důchodu, co by kamenem dohodil, se v hlavě honí myšlenka na odchod do předčasného důchodu. U nás už jedna důchodkyně oznámila, že příští školní rok nenastoupí.

rváčkazvesela řekl(a)...
2. května 2020 v 15:11  

A ti, co nejsou v důchodovém věku by měli přemýšlet, jestli by jim nebylo líp za plexi na poště nebo v tramvaji. Ten taxikář co to přežil, taky už nepůjde jezdit. Chápou ti "lídři" že tu jde skutečně o život? To není akční film!!

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 16:56  

"že tu jde skutečně o život?"

Mám obavy, že je jim to úplně jedno. To jste ještě nepochopila co za materiál leze do politiky? Těch čestných, slušných, empatických je pomálu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.