Michal Komárek: Učitelé musí doufat, že manuál pro otevření škol bude jasnější než ministrův mediálně-úřednický jazyk

sobota 2. května 2020 ·

V rozhovoru pro MF DNES ministr školství Robert Plaga potvrzuje, že dlouho očekávaný a opožděný manuál k otevírání škol bude obsahovat i vymezení rizikových, skupin a bude se to týkat i pedagogů. To je jistě dobrá zpráva a je třeba si počkat, jak konkrétně bude manuál vypadat. Plagův jazyk, kterým v rozhovoru odpovídá, je ale varovným signálem.



Michal Komárek (archiv autora)
Zdá se, že Plaga neodmítá vcelku jasnou a zřejmě i pro učitele přijatelnou logiku, zjednodušeně: Mladší a zdravější učitelé budou s dětmi ve školách, starší a nemocnější budou pokračovat ve vyučování na dálku. Je to model nesmírně organizačně náročný pro ředitele škol i pro učitele, ale má jistě nějaký smysl. 

Co přesně si o tom ale ministr školství myslí, z rozhovoru v MF DNES vyčíst nelze. Na otázku „Takže to znamená, že ty osoby, které ministerstvo zdravotnictví vymezuje, nastoupit nemusí?“, Plaga odpovídá:

„Pokud má někdo závažné potíže a bude spadat do rizikových skupin, předpokládám, že se třeba domluví, že bude dále participovat na vzdálené výuce a nebude v přímém kontaktu s dětmi. Rizikové skupiny nemají tvrdý zákaz být ve škole.“

Pomiňme zatím, co znamená „pokud má někdo závažné potíže“, to zřejmě opravdu vyjasní manuál. Pozoruhodnější jsou jiné ministrovy formulace:

„Předpokládám, že se třeba domluví“ a „nemají tvrdý zákaz být ve škole“. Nechává to opravdu hodně volného prostoru pro interpretaci.

 Například:

Může to být ředitel školy, který způsobí, že se „třeba nedomluví“?

Nebo:

Možná je tady příčinou pochybnosti jen moje nedostatečně vyvinuté logické myšlení a slabý cit pro jazyk, nicméně: Nemíjí se trochu otázka „Takže nemusí nastoupit?“ s odpovědí „Nemají tvrdý zákaz tam být.“?

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
2. května 2020 v 14:59  

Učitelé musí doufat? Pokud mají všech pět pohromadě, tak zrovna toto už dávno nedělají. Normální učitel teď už jen hledá právníka, jehož služby ho finančně nezruinují.:-)

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 17:07  

Manuál už je na stránkách MŠMT: http://www.msmt.cz/soubor-hygienickych-pokynu-pro-ms-zs-a-ss

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.