Ředitel ZŠ: Dobrovolnost nástupu do školy je „koncepčně impotentní“

čtvrtek 16. dubna 2020 ·

Podle ředitele základní školy v Pelhřimově Martina Skořepy je dobrovolnost nástupu do školy „koncepčně impotentní“. Děti, které by se vzdělávaly ve škole, a děti, které by se dál učily jen doma, by podle něj v září nemusely být na stejné úrovni. A pokud budou učitelé vyučovat ve škole, a ještě na dálku, zdvojnásobí se jim nejen podle Skořepy práce. Tématu se věnují Lidové noviny.




Ministr Plaga vidí situaci ale jinak. „Důležitý je sociální aspekt. Tam, kde výuka z různých důvodů – a třeba i kvůli nedostatku výpočetní techniky – nemůže probíhat, mají rodiny možnost dát dítě, které chodí na první stupeň, do školy,“ uvedl k chystanému kroku na dotaz Lidových novin...

Plaga také vyzval ředitele škol a učitele, aby při hodnocení žáků zohlednili jejich specifické podmínky a využili spíše „zpětnou vazbu“ než známky. Podle Plagy také není nutné zvládnout veškeré učivo zahrnuté ve školních vzdělávacích programech. Učitelé by se měli soustředit na znalosti a dovednosti nezbytné pro další vzdělávání, především na profilové předměty, a ještě více než dosud pracovat se zpětnou vazbou od rodičů a komunikovat s rodinami nejen zadáváním úkolů. 

„Nejde primárně o známky. Chceme umožnit ředitelům škol větší flexibilitu v hodnocení. Předpokládáme větší využití formativního hodnocení zpětnou vazbou. Nedává smysl, aby klasifikace, jak ji známe, ve všech případech byla podle známek, jaké žák nebo student dostal po dobu distanční výuky,“ dodal ministr.



Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.