Školy v době koronaviru: Plaga počítá, že přijde jen polovina žáků. V lavicích budou sedět sami, bez roušek

čtvrtek 16. dubna 2020 ·

Základní školy a radnice už začínají počítat své zdravé učitele, družinářky, asistenty pedagogů a některé už oslovují rodiče, zda ke konci května chtějí poslat děti z prvního stupně zpátky do lavic. Tím, že se třídy otevírají jen pro zájemce, vznikl kompromis přijatelný pro dvě znesvářená křídla desítek tisíc rodičů, kteří proti sobě v posledních dnech podepisují petice. Jednu za to, aby školy zůstaly zavřené do prázdnin. Druhá skupina naopak požadovala rychlé obnovení výuky. "Někteří rodiče nebudou chtít děti do školy poslat, aby nemusely dodržovat ten přísný režim. Je skvělé, že to je dobrovolné," hodnotí výsledek předseda Fóra rodičů Petr Chaluš, jehož organizace byla proti otevření škol. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Ředitelé škol většinou počítají s tím, že část rodičů děti do škol nepošle. Pokud by dětí bylo příliš, v praxi by jim to v kombinaci s protiepidemickými opatřeními způsobilo komplikace. "Kdyby přišly skoro všechny děti, znamenalo by to každou třídu rozdělit na dvě skupiny a to znamená dvojnásobek personálu," varoval Michal Černý, šéf Asociace ředitelů základních škol. V tu chvíli by musel zapojit všechny od tělocvikářů po asistenty a pak by mu nezbyl nikdo, kdo by vedl dálkovou výuku pro žáky, kteří zůstanou doma. Podle něj i jeho kolegy ředitele Smysluplné školy v pražském Karlíně Jana Kordy se zvládnou postarat zhruba o polovinu dětí z prvních stupňů. Ani to nebude jednoduché. V karlínské škole zatím počítají se sedmnácti znovuotevřenými třídami. Sedmnáct učitelů Korda sežene, ale vychovatelek bude mít málo a bude je muset doplnit asistenty pedagogů. 

Náměstkyně primátora Mostu Markéta Stará věří, že to ve městě zvládnou zorganizovat. Aby si ale byla jistá, začne ve čtvrtek jednat s řediteli škol o tom, že osloví rodiče, aby předem věděli, jaký bude o výuku zájem. V jiných regionech školy avizují, že na první stupně dočasně přesunou kantory vyšších ročníků.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.