Návrat do lavic bude složitý úkol. Mnohé školy tápou ve vládním nařízení, jak zajistit výuku

čtvrtek 16. dubna 2020 ·

„Potřebujeme třeba vědět, co se bude dít, když nějaké dítě přijde do školy nakažené,“ konstatovala s tím, že předpokládá, že ministerstvo školství vydá k návratu dětí z prvního stupně do škol nějaký manuál. „Podle toho, co zatím víme, si nedovedeme představit, jak to může fungovat,“ říká ředitelka olomoucké ZŠ Petra Romanovská. Deník Právo přináší reakce ředitelů škol a zřizovatelů z různých regionů republiky.



Možnost otevření základních škol k 25. květnu přináší mnoho otazníků. Kromě těch organizačních, jak například rozdělit děti do skupinek po patnácti a co s těmi, které budou přebývat, řeší zřizovatelé škol například i to, jak poslat žáka na záchod, aniž by tam potkal dítě z jiné skupiny, a dodrželo se tak doporučení vlády. Správně by se totiž děti z různých skupin neměly navzájem potkávat.

„Například tohle si neumím představit. To má jít kantor zkontrolovat toaletu, jestli tam není jiný žák? Kdo pak bude hlídat děti ve třídě? Nikdo nám neřekl, jak tohle řešit,“ řekla Právu Pavlína Kaufnerová, starostka obce Meclov, která je zřizovatelem tamní základní školy.

„Nedovedu si představit, jak budou učitelé krotit 15 dětí ve třídě a přimějí je dodržovat rozestupy a zvýšená hygienická opatření,“ dodala. Pokud by v Meclově školu otevřeli, není jasno ani v tom, jak budou děti chodit na obědy. „Pravděpodobně bychom je posílaly nějak postupně,“ řekla starostka s tím, že se jako zřizovatel otevření školy rozhodně nebrání, ale nutně potřebují víc informací.

„Prostor na to, aby se děti rozdělily do menších skupin, ve školách určitě bude, když druhý stupeň zůstane doma. Ale horší to bude s personálem, který by měl výuku zajistit,“ řekl Právu náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek (STAN). „Na mnoha školách jsou učitelé v seniorském věku a chápu, že právě tito starší lidé nebudou chtít nastoupit a už je jedno, jestli mezi skupinu pětadvaceti nebo patnácti dětí. Nikoho samozřejmě nemůžeme nutit, rozumím jejich obavám,“ dodal.

„Stejně tak mnoho rodičů nebude chtít děti poslat do kolektivu. Je v tom ještě hodně neznámých a teprve se začínáme vládním nařízením probírat a musíme jej se všemi řediteli škol prokonzultovat, nakolik je to všechno reálné. Musíme si nastudovat výklad,“ uvedl Marek, podle něhož je na definitivní rozhodnutí brzy.


Citované texty naleznete v deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.