Pravidla pro fungování otevřených škol zveřejní ministerstvo školství příští týden

čtvrtek 30. dubna 2020 ·

Česká škola se ministerstva školství nejprve zeptala, jak vykládá paragraf 106 zákoníku práce a co doporučuje zřizovatelům, ředitelům a učitelům. Dostala vyhýbavou odpověď, že se to dozvíme na základě informací, „které budou vycházet z detailů režimu nastaveného epidemiology...“. Česká škola tedy položila doplňující otázku: Kdy bude ministerstvo tyto informace publikovat? 



Tentokrát byla odpověď vcelku jasná:

"Podrobné informace sdělí MŠMT v průběhu příštího týdne."



Zprávu ČTK k tématu naleznete zde

13 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
30. dubna 2020 v 11:18  

Původně ministr školství Robert Plaga přislíbil, že informace budou do konce dubna...

mirek vaněk řekl(a)...
30. dubna 2020 v 12:37  

Je to stejně pozdě. Už teď budou mít školy problém. Od 11 nastupují maturanti a poslední ročníky na odborné a maturitní předměty. Těch učitelů není nadbytek. Mladí učitelé mají malé děti, tak budou čerpat OČR. My starší jsme rizikoví. (Z vlastní zkušenosti - budeme učit maturanty stařší a rizikoví - nikdo jiný není). Takže jsem zvědav, jak to MŠMT rozlouskne (či zkomplikuje).
No a pokud na ZŠ pozve deváťáky, kterým je to většinou fuk (kromě nějakého papalášského potomka hlásícího se na výběrové gymnázium a jehož tatínek to prosadil), pak to bude sranda.
Počkat, až bude riziko nakažení mikroskopické a pak to uvolnit vše, by bylo asi nepolitické.
Některé země chápou složitst problému a rozhodly se to řešit rázně a jasně, nepřidělávat si další problémy. Některé netuší do čeho jdou, tak si to nevědomky komplikují.

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 13:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 13:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 13:25  

ODMÍTNOU VLÁDA A PARLAMENT "PLAGOVY ZÁVODY V MINISTERSKÉ NEZODPOVĚDNOSTI"?

Osobně jsem názoru, že:

Ze strany ministra školství tu jde o docela nehorázný (právně excesívní) pokus zastírat špatný stav řízení českého školství v MŠMT, za které on jako ministr zodpovídá. Jde o stav, který je v rozporu s ústavními a mezinárodně uznávanými právy dětí a jejich rodičů na bezplatné počáteční vzdělávání. Podle Ústavy ČR a podle Listiny základních práv a svobod mají totiž děti (a jejich rodiče jako jejich zákonní zástupci) právo na bezplatné počáteční vzdělávání a právo dětí znát své sumativní a normatiní hodnocení. Tato práva jim nesmí MŠMT ani stát odpírat ani s pochybnou výmluvou MŠMT ČR na nějakou epidemii:

DISTANČNĚ VZDĚLÁVACÍ ROBOT NA KONCI ŠKOLSKÉHO TUNELU
aneb
SMÍ MŠMT ČR NAHRADIT VÝUKU ZALOŽENOU NA POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZCE DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍM?

http://www.ceskaskola.cz/2020/03/robert-plaga-zvladnout-to-muzeme-jen.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/eva-motykova-zadam-msmt-ucitele-o-mir.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/04/ondrej-steffl-navrat-do-skol-nebo-nic.html

Bránit dětem vzdělávat se alespoň při dobrovolné školní docházce, když už je to možné a žádoucí, a nechat děti, rodiče, zaměstnavatele a celé Česko napospas všemu nežádoucímu, co je s tím spojeno, je podle mne protiústavní jednání organizované ministrem školství a MŠMT ČR.

Zahraniční příklady ukazují, že jiné státy v této věci jednají zodpovědněji. Ministr Plaga s nimi možná, zdá se mi, závodí v nezodpovědném protiprávním jednání. Doufám a věřím, že tyto Plagovy závody vláda a parlament odmítnou.


http://www.ceskaskola.cz/2020/04/nezavodime-prece-kdo-v-evrope-driv.html

Uvidíme, jak se s tím vším v příštím týdnu vláda vyrovná. Posvětí-li Plagův aktivismus, ponese si následky v Parlamentu ČR a u voleb.

J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
30. dubna 2020 v 13:32  

Pane Týři, "netapetujte", prosím. Kdo měl chuť si to přečíst, dostal příležitost už několikrát. Nepochybně to stačí. Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 13:51  

Častá krůpěj kámen probíjí, říkala moje babička. Někdo tomu říká tapetování. Zajímavé. Tapetovat Českou školu nehodlám. Připomínat nedodržování zákonů mohu a budu. Uvidíme příští týden, co s tím vláda udělá.

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2020 v 17:54  

Myslím si, že by škola měla učitelům zajistit kvalitní respirátory na úrovni zdravotníků. Určitě ředitelé budou mít dost času roušky zajisti :-(.

Podle statistik je počet nakažených učitelů na 3. místě = 151 nakažených (1. jsou zdravotníci, 2. lékaři), 4. řidiči = 62 nakažených. Cca týden stará informace. Pokud se nakazí kantor, tak to předá hodně dalším - od rodiny až po žáky. A budeme se divit.

Desinfekce klik je skoro k ničemu. Ve škole v uzavřených prostorách půjde hlavně o kapénkovou infekci. Raději nedomýšlet následky ...

Anonymní řekl(a)...
30. dubna 2020 v 18:40  

Asi bude platit: "Mrtvý indián, dobrý indián", "dobrý učitel,........".

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 21:43  

Podle statistik je počet nakažených učitelů na 3. místě = 151 nakažených...

Co má tohle hausnumero znamenat? Například že byly jarní prázdniny a mnoho učitelů bylo lyžovat v Alpách? Bez uvedení zdroje nakažení to číslo nemá žádnou výpovědní hodnotu.

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 22:03  

151/7000 = 0,0216 .... 2,16 % nakažených jsou učitelé
150 000 / 10 000 000 = 15/1 000 = 0,015 ... 1,5 % obyvatel ČR jsou učitelé.

Rozdíl je 2,16 - 1,5 = O,66 % .... To jsou ti lyžaři, obézní nebo jinak "znevýhodnění učitelé? Ví to někdo? Pokud tgo ví, proč to neřekne? Je ten rozdíl statisticky významný?

Unknown řekl(a)...
1. května 2020 v 8:43  

tyrjir

Roztomilá hra s čísly, ale k čemu?

Jen jsem tím chtěl říci, že učitelé budou v první linii a měly by mít zajištěny adekvátní ochranné pomůcky. A ne jen desinfikovat kliky :-(.

tyrjir řekl(a)...
1. května 2020 v 9:03  

Souhlasím. Snadnější je nedůvodně se pod výmluvou na korónavirus chlubit pochybnou digitalizací než se řádně starat o návrat žáků a učitelů do škol. Jinde to jde a u nás ne. My se radši "zdigitalizujeme a udigitalizujeme"?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.