MŠMT zatím nechce sdělit, jak vykládá paragraf 106 zákoníku práce

středa 29. dubna 2020 ·

V souvislosti s diskusí o tom, zda a za jakých podmínek mohou učitelé odmítnout nastoupit do znovuotevřených škol, položila Česká škola ministerstvu školství otázku: „Jak ministerstvo školství vykládá paragraf 106 zákoníku práce a co doporučuje ředitelům, zřizovatelům a učitelům?“ Dostali jsme následující odpověď:



"Tato záležitost by měla být předmětem informací MŠMT, které budou vycházet z detailů režimu nastaveného epidemiology a z konkrétního nastavení pravidel pro znovuotevření škol a způsobu vymezení rizikových skupin."



Další informace naleznete zde a zde

9 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
29. dubna 2020 v 11:10  

Proč by nám to měli sdělovat, neznalost zákona neomlouvá. Jenže zapomněli pánové, že je doba internetová. I pro geronty!
Zákoník práce, par. 106 odst..2:
Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
Teď už půjde - JENOM - o výklad této zákonné normy:-)

rváčkazvesela řekl(a)...
29. dubna 2020 v 11:13  

Jo aha, mám za pět z práce s textem...a to já si ten paragraf vyložím sama!
Myslím, že informací z médií, jak je virus nebezpečný máme habakuk.
Já si tedy důchodu chci užít při zdraví a síle, ne kašlající půl roku na áru, nadále pak pojídající nějaké nevyzkoušené patáky.

rváčkazvesela řekl(a)...
29. dubna 2020 v 12:01  

Naše ministerstvo nedělá vůbec nic. V Rakousku to řeší takto:
Třídy rozdělené na dvě skupiny, jedna se učí v pondělí a v úterý, druhá ve středu, čtvrtek, pátek. Další týden se prohodí. Co se plánuje u nás? Uvidíme, ale spíš nic. Normální provoz, a běda, kdo se netěší.
Opsala jsme tady krásně zformulovaná slova paní Maříkové(doufám, že se nezlobí)

BĚDA TOMU, KDO SE NETĚŠÍ!!
Děti budou chtivé kontaktu, už vidím, jak je odstrkujeme...ty malé. Když jim budou roušky protivné, strhnou je...jak to ovlivním já? Nebudu učit - jen stále dokola vydávat prosby: "Prosím nasaď si roušku". A jak se budou dodržovat rozestupy - u malé děti? Dovede si to někdo představit?
Ale musíme se těšit, přece je to naše poslání:-)

Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2020 v 17:33  

Dovede si to někdo představit?

NE!

Milan Keršláger řekl(a)...
29. dubna 2020 v 17:38  

Rouška nebrání emisi viru do okolí ani jeho inhalaci. Zachytí pouze kapénky (když kašlete), ovšem jen do té doby, než navlhne (což je max 15 minut). Navíc netěsní. Rouška/ústenka je tak k ničemu. Museli byste mít respirátor FFP3 (rouška!=mask/respirátor). Chirurgická rouška (která je lepší než hadrová) už není považována za dostatečnou ochranu při žádných zdravotních úkonech. Lidé si ten hadřík rukama neustále upravují, což dále snižuje její význam (mají kontaminované ruce, kterými sahají na věci, jídlo, obličej, ...).

Hadrová rouška je jen fetiš, který si přivlastnila vláda (když lidé nic jiného neměli a vláda jen týdny slibovala, začali ji doma šít). Respirátor běžně nekoupíte dodnes a WHO ho ani nedoporučuje běžně nosit (kvůli jejich nedostatku i ze zdravotních důvodů).

Podle WHO (tj. podle ověřených vědeckých poznatků, tj. Evidence-based medicine) má rouška význam pouze při respiračních potížích nositele (což jsem výše stručně vysvětlil). Ve východní Asii nosí roušku/respirátor buď kvůli prachu (znečištěné ovzduší) nebo právě proto, že mají rýmu (respirační potíže). Dlužno dodat, že je tam zvykem kašlat "do prostoru" a nepoužívat kapesník, proto tam roušky mají význam.

Pokud MŠMT vydá vyhlášku, že rouška = ochranný prostředek, pak se sice můžete soudit, ale ten paragraf nelze využít. Museli byste se hodit marod, vzít si neplacené volno nebo odejít do předčasného důchodu.

rváčkazvesela řekl(a)...
29. dubna 2020 v 18:02  

Do předč. důchodu neodjedete ze dne na den. Trvá až 4 měsíce, než dostanete peníze. Takže když nemáte finanční polštář, tak před ty děti, které jsou potenciálně nejlepší vironosiči, předstoupit musíte.
Když to určí hygienici - a to to určí, protože si to přejí rodiče. A taky nezapomeňte, že se ty děti konečně musejí vzájemně setkávat, jinak by byly traumatizované - stýkají se dva měsíce JEN se svými rodiči - to je trauma!!
Mají sice vocapy, vrchcápy, instagramy kilogramy, skajpy a aj ty...všechno mají ale jsou traumatizované!!Traumatizovaní jsou i jejich rodiče. Úkoly a hodnocení práce sice dělají učitelé , online učí učitelé, rodiče v podstatě jen dohlížejí na to, aby dítě včas vstalo a pracovalo ale i to někteří rodiče nezvládají. A vařit musejí ...no hrůza.
Mimochodem zkusil si někdo učit s tím respirátorem? Já slyšela o sestřičkách, které v tom odpadávají a to nemusí hlasitě mluvit a mluvit celé dopoledne!

Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2020 v 18:38  

Milan Keršláger

Ještě vezměte v úvahu, že na žádný typ koronaviru neexistuje doživotní imunita (jako třeba u spalniček, neštovic, zarděnek,...). Imunita bude v rámci měsíců. Onemocníte třeba nyní (plíce dostanou pěkný záhul) a opětovně třeba na podzim (nechci potom vidět stav tohoto orgánu). Holt je to problém, promoření je tedy z tohoto důvodu naprosto zbytečné a vůbec nic neřeší. Není kam spěchat. A už vůbec ne jen z politických důvodů.

Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2020 v 19:35  

Už tady padlo, že by každý kantor měl mít povinný test na koronavirus? A pokud možno opakovaný? Ono nakazit děti a potažmo potom rodiče, kteří nemůžou měsíc chodit do práce, není jen tak. Taky na to by měl ministr odpovědět.

Jir řekl(a)...
29. dubna 2020 v 21:33  

Respirátor KN95 se opravdu těžko udýchává, to mohu potvrdit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.