Ministr Vojtěch: Jako poslední se budou otevírat školy. Roman Prymula: Vyučovat by se mohlo i přes část prázdnin

neděle 22. března 2020 ·

V pořadu Partie TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že jako poslední se budou opět otevírat školy. Nejspíše k tomu dojde až na přelomu května a června. Šéf krizového štábu Roman Prymula zmínil, že výuka by se poté mohla protáhnout i přes část letních prázdnin. Důležité je podle něj také, aby proběhly maturitní zkoušky. „To by proběhnout mělo, ostatní je věc diskuse,“ řekl. Informuje iDNES.

Roman Prymula (unob.cz)
Náměstek ministra a šéf krizového štábu Roman Prymula doplnil, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky v menších skupinách. Nebránil by se také zkrácení letních prázdnin tak, aby bylo možné stihnout rámcové vzdělávací plány „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin,“ řekl.



Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde
Pořad TV Prima naleznete zde

13 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. března 2020 v 14:47  

Děti se teď učí doma, učitelé pracují, my děti například dozorujeme a individuálně doučujeme. V létě je ve třídách neúnosně. Chápu, že je to složité, ale pořád si nemyslím, že by se v této vyjíměčné situaci mělo učit o prázdninách. V rámci spirálovitého systému učení, to doženou v následujících ročnících.

Radek Sárközi řekl(a)...
22. března 2020 v 17:30  

Očekával bych, že ke školám se bude vyjadřovat výhradně ministr školství...

Unknown řekl(a)...
22. března 2020 v 17:52  

Jsem zásadně proti, aby šli děti do školy o prázdninách. Všichni makají jak se dá, učitelé, děti i my rodiče. Volno si zasloužíme všichni!!!! Možná by nebylo od věci, kdyby si všichni školkou počínaje vysokou konče tento rok v klidu a v pohodě zopakovali. Ano, znamenalo by to posunutí nástupu dětí od sedmého roku věku, ale i to by prospělo. Tato situace je velmi náročná pro všechny, proto prosím, prázdniny nám nechte!!!!

mirek vaněk řekl(a)...
22. března 2020 v 18:23  

No pan Prymula už toho navykládal dost. Nechápu, proč se někdo vyjadřuje dřív, než vláda rozhodne.
Zkrácení prázdnin je na první pohled škudlila hezká myšlenka, ale budou školy platit zaměstnancům(škol a rodičům), kteří mají objednanou dovolenou škodu? Možná dovolené nebudou, ale to dnes nikdo neví. To by museli nařídit část čerpání dovolené v době opatření. Tedy část prázdnin vyhlásit na jaře. Prázdniny, kdy žáci sedí zavření doma. To už je lepší vzdělávání přes PC. Domýšlí někdo souvislosti, než vypustí něco do eteru?

Lenka Pokorná řekl(a)...
22. března 2020 v 19:20  

"No pan Prymula už toho navykládal dost."

Tak Prymula, jak Prymula, ale nahozené udičky se chytil Kartouz a už se na netu objevil jeho nástřel krizových scénářů. Se divím, že to na ČŠ ještě není.

Ivo Mádr řekl(a)...
22. března 2020 v 20:38  

Koronavirus má před sebou ještě dlouhou cestu, něž se zcela na světě vyčerpá. Jen v EU má k dispozici 450 milionů jedinců. Dovolená bude tak maximálně v rámci ČR. Pokud bude léto jako loni, tak si nedokáži představit výuku. A nejdůležitějším předpokladem je, že každý kantor dostane balík respirátorů od firmy 3M a všichni žáci budou mít na obličeji roušky. Za takových podmínek nemůžou fungovat ani školní jídelny. Zrovna dnes Ústecký kraj vyhrožoval lékařům a sestřičkám, kteří nemají respirátory a nechtějí ordinovat Hippokratovou přísahou. Mám obavy, aby nám učitelům někdo nevyhrožoval "posláním" a že se musíme obětovat.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. března 2020 v 21:26  


Pytlici dávají školní karanténě rok... ale spíše dva.

mirek vaněk řekl(a)...
22. března 2020 v 22:01  

No jo. Jenže koronavirus není chřipka a kdo ho prodělá může mít poškozené plíce natrvalo. Ono to zas taková sranda není.
Takže pracovat s nebezpečím nákazy a s mizernými ochrannými prostředky není nic hezkého.
Co se týká školství, jediný problém vidím v hodnocení a v maturitách(a i to se dá vyřešit) Pokud koronavir není takové svinstvo, jak si myslím, pak by se žáci klidně mohli učit doma a do školy dojít individuálně jen na přezkoušení. Pokud je to svinstvo, které poškozuje natrvalo každého, jen v různém rozsahu, pak bych nechal všechny doma, protože v opačném přpadě hrozí spousty žalob za poškození zdraví při výkonu povolání.

Ivo Mádr řekl(a)...
22. března 2020 v 22:02  

Pro Pytlíky

V roce 1774 začali na školách učit světa znalí vysloužilí vojáci. Píšu to proto, aby nám po otevření škol neklekla většina pedagogického sboru. Pak by dozajista začala fungovat ona situace z r.1774. Souhlas s Pytlíky.

Jeník řekl(a)...
23. března 2020 v 6:42  

Udivuje mi, že tolika lidem vadí víc to, že by mohli přijít o část prázdnin, než to, že by mohli přijít o část vzdělání. Jisté je, že je možné intenzivně se učit doma a potom mít i ty prázdniny. To však nedělají všichni.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. března 2020 v 8:16  

§ 106 zákoník práce(2) Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance

Simona CARCY řekl(a)...
23. března 2020 v 8:32  

Tak se dnes konecne ministr skolstvi postavi k mikrofonum a sdeli, co ty tri posledni tydny vymyslel. Souhlasim s panem Sarközim, ze ke skolstvi by mel mluvit ZEJMENA ministr skolstvi. Predseda vlady si oplachl ruce a plne nechav@ odpovednost na miňistrovi. Uvidime, zda ji unese. Pokud jde o plosne evaluacni projekty, bude nutno zvazit, zda pozadavky RVP byly naplneny v celem objemu, kdyz zakum bude chybet pul roku dochazky.

BP řekl(a)...
23. března 2020 v 12:10  

Žákům nebude chybět vůbec nic. Ti zvídaví už dávno sami hledali na netu a ti, co je to ve škole nikdy nebavilo, to stejně pojali jako nekonečné prázdniny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.