Ambiciózní cíl: Naučit 500 dětí Mongolů česky

středa 4. března 2020 ·

Začlenit zhruba pětistovku mongolských dětí do českého prostředí se rozhodla radnice v České Lípě. Chce místním školám poslat peníze, aby za ně mohly nakoupit učební pomůcky, zavést doučování dětí cizinců a najmout si tlumočníky. S financováním má městu pomoci dotace ve výši 1,8 milionu korun, o niž už požádalo ministerstvo vnitra. Informuje MF DNES.



Jana Volfová (facebook.com)
„Děti cizinců mají povinnost chodit do školy, to ukládá zákon. Zákon už ale nemyslí na to, aby dal těmto dětem šanci se náš jazyk naučit. Vznikají tak nepříjemné situace mezi cizinci a majoritní společností. Změny zákonů trvají dlouho, naše školy se s tímto problémem potýkají už teď,“ shrnula starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Problém s Mongoly se zásluhou České Lípy dostal už i na vládní úroveň. Minulý týden na ministerstvo školství zavítala delegace, která požádala ministra Roberta Plagu (ANO) o pomoc. „Poukázali jsme na rigidnost školského zákona, který nařizuje okamžitě včlenit tyto žáky do výuky dle věku, ačkoliv nemají ani základní znalosti češtiny, nadto jim brzy přibudou ještě absurdně další dva cizí jazyky, což je mimořádně frustrující,“ podotkl zastupitel a předseda Výboru pro vzdělávání v České Lípě Tomáš Vlček (NaS).


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 8:39  

..................se rozhodla radnice v České Lípě.

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 12:27  

Chce místním školám poslat peníze, aby za ně mohly nakoupit učební pomůcky,............
bude třeba zajet do mongolska pro učebnice
zavést doučování dětí cizinců.-.....
kdo a co je bude doučovat?
a najmout si tlumočníky.....
a mnoho li máme tlumočníků mongolštiny v česku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.