Alfréd Dytrt: Mají zůstat víceletá gymnázia součástí českého školství? Ano, neomezujme motivované děti

středa 4. března 2020 ·

„Přibližně od nového tisíciletí jsou víceletá gymnázia průběžně ostřelována v podstatě neměnící se municí: příliš mnoho gymnázií, nesystémový prvek, příliš časná "segregace dětí", nerovnost, elitářství apod. O mnoha dalších, často uměle zavedených oborech vzdělání, jejichž efektivita je mlhavá, se mluví jen zřídka a spíše v odborných kruzích než ve veřejném prostoru,“ píše v Hospodářských novinách ředitel ústeckého gymnázia Alfréd Dytrt.



Alfréd Dytrt (youtube.com)
Dytrt mimo jiné píše:

Úvahy o omezení kapacit víceletých gymnázií míjejí fakt, že "příliš rané rozdělování dětí" se netýká pouze víceletých gymnázií (jejichž kapacita v mnoha krajích již dlouhodobě omezena je), ale i základních škol, které otevírají třídy například jazykového či matematického zaměření, do kterých si žáky též vybírají - nejčastěji formou (školní) přijímací zkoušky. Je velmi pravděpodobné, že případné posílení kapacity základních škol dětmi z víceletých gymnázií by počty těchto tříd odpovídajícím způsobem navýšilo. Mimoto lze předpokládat, že v rámci vnitřní diferenciace by základní školy vytvářely studijní třídy, a tedy by se v podstatě víceletá gymnázia přesunula pod jinou střechu...

Obávám se, že pouhým laborováním s čísly a nepodloženými zásahy do v podstatě funkčního systému budeme směřovat spíše do pozice "montovny", a nikoli do rychle se rozvíjejícího vyspělého světa.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
4. března 2020 v 13:27  

a na základkách zůstanou ty nemotivované?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.