Bořivoj Brdička: Gartner: 10 důvodů, proč technologie mění to, co znamená být člověkem

pondělí 24. února 2020 ·

Známá americká poradenská agentura Gartner vydala zprávu o vlivu technologií na život lidí, která by nás měla zajímat. Obsahuje 10 strategických důvodů pro změnu:



Bořivoj Brdička (youtube.com)
5. Do roku 2023 bude zaveden mechanismus kontroly při vývoji aplikací pracujících s umělou inteligencí a strojovým učením minimálně ve 4 zemích G7. Riziko chybných rozhodnutí je mimořádně velké např. při řízení motorových vozidel (letadel).

6. Do roku 2023 bude 40 % zaměstnanců pracovat ve vlastním osobně nastaveném online prostředí. Dříve bylo prostředí (včetně aplikací) daleko více určováno zaměstnavatelem, očekávaný posun směřuje k definování cílů práce. Nástroje a nastavení prostředí budou mnohem více na volbě zaměstnance.

7. Do roku 2023 bude až 30 % světových zpravodajských a video obsahů ověřeno pomocí blockchainu. Boj proti dezinformacím, propagandě a deepfakes je sice nekonečný, ale nezbytný.

8. Nejpozději do roku 2021 zjistí velké tradiční firmy, že musí věnovat transformaci vyvolané digitálními technologiemi alespoň 2x více času a nákladů, než očekávaly. Digitální optimalizace zahrnuje modernizaci technologií a nečekané náklady na řešení komplexních problémů. Potřebná je velká míra inovačních schopností a adaptability.

9. Do roku 2023 bude 40 % lidí na celém světě sledováno prostřednictvím tzv. „internetu chování“ s cílem optimalizovat online poskytované služby. Rozpoznávání obličeje, sledování pohybu a ukládání velkých dat jsou prostředky, které budou sloužit k určování modelu chování uživatele internetu, který po porovnání s očekávaným bude určovat to, co bude daná aplikace dělat.

10. Do roku 2024 zařadí Světová zdravotnická organizace online nakupování mezi chorobné závislosti. Miliony lidí propadají digitální komerci a budou pociťovat finanční stres. Problém výrazně zhoršuje nástup personalizace umocněné umělou inteligencí. Pravděpodobně se ukáže nutnost regulace a upozorňování zákazníků, podobně jako je tomu u hazardních her a kouření.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.