Kritici cupují návrh Maláčové na škrty v dávkách záškoláků. Návrh má ale i své zastánce

neděle 23. února 2020 ·

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se snaží zlepšit školní docházku dětí tím, že hrozí rodičům snížením sociálních dávek na bydlení. Odborníci na vzdělání a sociální vyloučení ovšem s opatřením nesouhlasí a nabízejí raději vlastní řešení. Jiní experti oslovení on-line deníkem Aktuálně však nápad nezatracují a vidí v něm potenciál vychovat vzdělanou generaci, která v budoucnu nebude o sociální dávky žádat.



Lukáš Kovanda (linkedin.com)
Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda považuje návrh ministryně Maláčové za rozumný. Podle něj pomůže snížit míru zneužívání sociálních dávek. "Někdo to musí přetnout. A každé přetnutí pochopitelně někde zabolí. To, že to zabolí, však v tomto případě znamená, že věc se alespoň nějak řeší," říká Kovanda. 

"Nelze přece připustit, aby daňový poplatník dlouhodobě házel peníze do černé díry a platil bydlení lidem, kteří ani nejsou s to dohlédnout na své děti, ze kterých rostou další budoucí příjemci sociálních dávek," dodává Kovanda.

Podle sociologů, které oslovil on-line deník Aktuálně, je návrh změny dávek na bydlení spíše politickým opatřením, které nebylo příliš diskutované s odborníky. Poukazují na to, že přísnější kontrola absence žáků se dotkne pouze rodin s hmotnou nouzí a zbytek záškoláků z ekonomicky silnějších rodin se sankci vyhne.

"Není jasné, proč by měly být penalizovány jen nejchudší domácnosti, proč jde o dávky na bydlení. Nejde o nějakou formu pokuty platnou pro všechny," říká ředitel výzkumné agentury STEM a sociolog Martin Buchtík.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiří Klabal řekl(a)...
24. února 2020 v 0:30  

Jo, jsem zastánce.

laimes řekl(a)...
24. února 2020 v 4:41  

a kdybys byl v invaliďáku a tvůj nájem byl o 800 větší,byl bys taky zastáncem?

Petr Portwyn řekl(a)...
24. února 2020 v 6:27  

Pan Laimes:
Jako že když je někdo v ID, tak nemůže poslat dítě do školy?
Tomu nerozumím. Já znám pána, co je v ID, a jeho děti do školy chodí.

laimes řekl(a)...
24. února 2020 v 8:08  

Petr Portwyn/ no to mohu,proč ne,ale častěji ho pošlu sehnat nějaké peníze

laimes řekl(a)...
24. února 2020 v 8:23  

paní minystryně vystřela mediální salvu pro zrušeni dávek a pak ji někdo poradil ať se podivá o čem mluvila:1/na přídavky sáhnout nemůže jsou ze zákona nárokové pro všechny kdo mají dítě 2/pomoc v hmotné nouzi je nenároková ,podmínky pro její získání obtížně splnitelné,takže ji pobírají chlapi na ubytovnách a stařičké důchodkyně 3/zbývá příspěvek na bydlení,který je ovšem,kromě jiného,vázan na konkrétní místo a počet obyvatel a o nájmy v místě,nelze srovnávat tento příspěvek v praze a ve lhotě a chtěl byl vidět ten systém přepočtu na to záškolácké dítě

BP řekl(a)...
24. února 2020 v 21:32  

Přídavky na dítě dostávají skutečně všichni? Já myslela, že se odvíjí od výše příjmů rodičů a že je pobírají pouze nízkopříjmové rodiny.

laimes řekl(a)...
25. února 2020 v 11:15  

BP/ POBÍRAJÍ I RODIČE MILIONÁŘI

laimes řekl(a)...
25. února 2020 v 14:31  

mohli bychom zrušit i dotování školství ze státní kasy,vzdělání je investice,je to kapitál ,který jedinec využije sám pro sebe,stát z toho nic nemá,současný ruský model-stát potřebuje 1000 lékařů tak zaplatí studium 1000 mediků a ti musí 5 let pracovat kam je pošlou nebo školné uhradit ostatních 2000 mediků v ročníku si výuku platí,stejně je to i s učiteli,není to špatné,kapacita škol je naplněně a stát je v zisku....

to mně připomnělo situaci před 89,kdo chtěl legálně vycestovat musel se vyrovnat se státem,za sš 15 litrů,za pajdák 25 a medinu 35,vzpomínám se ,jak jsme se rodina skládali na sestřenici-učitelku ,která se chtěla provdat do švýcar,nechtěla emigrovat aby sem mohla jezdit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.