Ten kouř jsou tvoji příbuzní. Přeživší z Osvětimi varují, že nenávist se může vrátit

pondělí 27. ledna 2020 ·

Byli hladoví, zesláblí, mnozí na hranici smrti. Takhle zastihla koncem ledna 1945 sovětská Rudá armáda poslední zbytky vězňů v komplexu nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau na jihu Polska. U příležitosti 75. výročí jeho osvobození, které připadá na 27. ledna, připomíná deník Aktuálně příběhy přeživších nacistických hrůz.



Tomáš Radil (repro DVTV)
"Vzali mě jako malého kloučka do jednoho baráku, kde byly samé takovéhle děti, už vyhladovělé. Tam byl nějaký chlapec, který už tam byl předtím, a říkám mu: 'To jsou nějaké továrny?'. 'Ne, to nejsou továrny, to jsou krematoria. Kdo umře, tak tam potom spalují ty mrtvoly. Nemůžou ty mrtvoly tady nechat.' Říkám tomu chlapci: 'Kde berou ty mrtvoly?' On na to drsně: 'Ty nechápeš, o co se jedná. Ten kouř a divný pach, to pálí lidi z transportu, kterým vy jste přijeli. To jsou tvoji příbuzní, ten kouř je z nich, z jejich těl'," vzpomíná Tomáš Radil v nahrávkách společnosti Post Bellum na hrůzy Auschwitz-Birkenau.

Řada z českých vězňů Auschwitz-Birkenau z Československa po skončení války emigrovala na Západ. Tomáš Radil zůstal, vystudoval v Praze medicínu a jako přední neurofyziolog pracoval v Akademii věd. Dlouhodobě se věnuje výzkumu agrese mezi lidmi a taky vzniku kolektivní nenávisti. 

"Fašismus se může vrátit kdykoli. Nenávist není jenom přechodný kolaps morálky. Je to mozkový mechanismus, který máme v sobě zakódovaný miliony let," řekl loni v září časopisu Týden... "V mase se agresivita posouvá na vyšší úroveň. Když například řeční Hitler k tisícihlavému sjezdu v Norimberku, může posluchače proměnit v primitivní stádo. Různorodost zmizí a všichni se vyrovnají na nejnižší úrovni, nehledě na intelekt. Chytří i hloupí jsou na stejné lodi. Být součástí masy je obvykle příjemný pocit, jde o jakousi odměnu pro každého jednotlivce, který se přidá," uzavírá bývalý vězeň nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau a jeden z posledních žijících svědků jeho nepopsatelných hrůz.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 7:47  

Auschwitz-Birkenau na jihu Polska

Takové divné jméno. Copak to napadlo Poláky takhle pojmenovat vesnici? ////

mirek vaněk řekl(a)...
27. ledna 2020 v 8:19  

Jak praví tetička wiki:
Původní tábor Auschwitz I byl založen v bývalých kasárnách ve městě Osvětim (německy: Auschwitz, polsky: Oświęcim) přibližně šedesát kilometrů západně od Krakova na území provincie Slezsko. Následně byl vybudován nedaleký Auschwitz II neboli Auschwitz-Birkenau, jeden z největších nacistických vyhlazovacích táborů nazvaný podle vesnice Březinka (polsky: Brzezinka, německy: Birkenau). Auschwitz III označuje pracovní tábor Monowitz-Buna, kromě těchto tří základních patřila do komplexu i řada dalších pobočných táborů."

Jinak nedomnívám se, že je to jen o nenávisti. Stačí bezcitnost a mocenský kalkul. Kdo ví, co všechno se dělo a děje ve světě(Jugoslávie, Uganda, Kongo, Severní Korea, Ćína).
Ono to nikdy úplně nezmizelo. A může se to opakovat časem i u nás. Nevzdělanost a tedy snadná manipulovatelnost to podporuje.

Ivo Mádr řekl(a)...
27. ledna 2020 v 18:44  

Při dnešní vzpomínkové akci nikdo nepoděkoval osvoboditelům. Dokonce nebyli ani pozváni. Není to podivné? Částečně to zachraňovaly masmédia.

Nowak řekl(a)...
27. ledna 2020 v 22:06  

Osvoboditelé: Poděkovat bylo namístě. Ale koho pozvat? Byli to "vojáci 60. armády prvního ukrajinského frontu Rudé armády" - takže pozvat Rusy+ Ukrajince? Ale asi tam byli i jiní - třeba Krymští Tataři, Uzbeci ... Shodli by se? SSSR už není.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 13:47  

Pan Nowak:
Takže budou pozváni všichni kromě Rusů. Nemají s Polskem dobré vztahy.
Zato budou pozváni Němci, protože za tábor přece mohou nacisté.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 13:53  

Jinak národnostní nenávist je samozřejmě zpět. Dokonce oficiálně tolerovaná, ne-li podporovaná, národnostní nadávky se v médiích běžně používají. Včetně České televize.

Namátkou:

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/hokej/ms/ms-2019/rusakum-se-asi-spalo-lip-vsechno-se-bude-odvijet-od-obrany-mysli-si-frolik/5cea47b7fccd259ea4c8233e

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace/350048/strelec-kubalik-o-skoleni-sborne-hattrick-rusakum-snad-neni-posledni.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.