EDUin: Diskusí o krácení dávek na bydlení ztrácíme čas. Ministerstva by měla začít spolupracovat

pondělí 27. ledna 2020 ·

Tento měsíc přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí s návrhem na krácení dávky na bydlení rodičům záškoláků. Ministerstvo školství k němu poslalo své připomínky. Velmi dobře v nich pojmenovalo, proč krácení sociálních dávek samo o sobě, tak jako řada jiných nápadů, které si kladou za cíl rázně vyřešit komplikovaný sociální problém, nemůže fungovat. Víceméně doporučilo, aby MPSV tento nápad vzalo zpět.



V přestřelkách kolem návrhu na revizi sociálních dávek bohužel zaniká to podstatné. Totiž že je mezi sebou vedou dva resorty, bez jejichž spolupráce se žádné opatření, které by školám problémy se záškoláctvím a také školní neúspěšností dětí ze sociálně vyloučeného prostředí, reálně nepodaří zavést.

Samy školy na náročnou práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami často nemají kapacitu a chybí jim odborné zázemí. To by mohli zajistit tzv. sociální pedagogové, jejichž práci v minulosti ministerstvo školství financovalo a pilotovalo prostřednictvím šablon. K jejich systémovému ukotvení ovšem nedošlo a po ukončení výzvy jejich práce skončila. Navíc tato kvalifikace nemá oporu v legislativě. V novele zákona o pedagogických pracovnících, která je zařazena na program jednání aktuální schůze poslanecké sněmovny, se s jejím zavedením nepočítá.

Teoreticky by práci s dětmi ohroženými sociálním vyloučením a školní neúspěšností a jejich rodinami mohli zajistit pracovníci OSPOD, ani jim ale práci ve školním prostředí platná legislativa neumožňuje. Ze stejného důvodu není možné tento úkol systémově svěřit dalším poskytovatelům sociálních služeb a sociální práce, především občanským a církevním neziskovým organizacím. 


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

7 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:04  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jiri Janecek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:11  

Nerika se te prestrelce "mezirezortni pripominkove rizeni" a neni to standardni soucast legislativniho procesu?

Michal Komárek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:14  

Simona CARCY

Jestli tady chcete publikovat citaci nějakého autora, pak je normální uvést jméno a zdroj.

krtek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 11:40  

A co brání EDUinu přijít se zákonnou úpravou? STAN, jemuž Kartous radí, popř. senátor Drahoš už se dávno mohli vytáhnout s nějakým skutečným řešením.

Lenka Pokorná řekl(a)...
27. ledna 2020 v 12:16  

"Teoreticky by práci s dětmi ohroženými sociálním vyloučením a školní neúspěšností a jejich rodinami mohli zajistit pracovníci OSPOD, ani jim ale práci ve školním prostředí platná legislativa neumožňuje."

Himl-hergot-erentete, my nepotřebujeme, aby se nám pracovníci OSPOD a sociální pracovníci zapojovali ve škole do práce s dětmi. S tím si rádi poradíme sami, když se jim komunikací s problémovými rodinami podaří, aby děti z těchto rodin do školy chodily. Nic víc od nich nepotřebujeme.

Simona CARCY řekl(a)...
27. ledna 2020 v 20:16  

Pane Komarku, vy jste uz nemocen! Co je chybneho na tom, ze jsem okopirovala vecne prislusnou stat autorky JK, kterou publikovsla jinde?
Vite sam a ostatni ctenari zde take, ze citovat Pedagogicke info je pro vas jak cervenej hadr na bejka. Citlive jsem vas toho chtela usetrit. Nebyl nnejmensi duvod to mazat. Priste nebudu uvadet ani autora ani zdroj.

Michal Komárek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 20:29  

Simona CARCY,

že Vám nepřipadá "chybné" neuvést jméno autorky a zdroj, je mi líto, ale nemohu za to. Je smutné i to, že ani nepoznáte původní zdroj od webu, který text převzal. A citovat zcela bez jakýchkoli informací je ještě smutnější. Podporovat to na ČŠ nebudu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.