Lukáš Bůžek: Ještě něco o víceletých gymnáziích.

pondělí 27. ledna 2020 ·

„Vážený čtenáři, dovolte mi proto doporučení: Pokud jste přesvědčeni, že máte doma mimořádně nadané dítě, nedávejte jej na víceleté gymnázium. Jak vyplývá z mnoha šetření, ale především z unikátního longitudinálního výzkumu přidané hodnoty víceletých gymnázií CLOSE z roku 2017 máte zhruba 50 procentní šanci, že víceletá gymnázia oproti základním školám vývoj vašeho dítěte spíše zbrzdí, než aby jej podpořila,“ Lukáš Bůžek na svém blogu pokračuje v úvaze o víceletých gymnáziích.



Bůžek mimo jiné píše: 

Poraďte se s učitelem a najděte si specialistu psychologa, kterému důvěřujete, a nechte si dítě diagnostikovat. Pokud se mimořádné nadání potvrdí, žádejte po řediteli školy, na které vaše dítě dochází, maximum: chtějte, aby pro něj založil skupinu s podobně nadanými žáky. Chtějte, aby mu umožnil navštěvovat výuku ve vyšších ročnících. Chtějte, aby mohl navštěvovat výuku třeba na vysoké škole, nebo na čtyřletém gymnáziu.

A vy ostatní, kteří máte prostě „jenom“ normální inteligentní dítě? Vy je také neposílejte na víceleté gymnázium. Žádejte místo toho vašeho pana ředitele a vyučující, aby zajistili všechny podmínky pro to, aby vaše dítě chodilo do školy rádo: aby se pohybovalo v čistém, kulturním a přátelském prostředí, aby bylo respektováno učiteli i spolužáky, a hlavně, aby se mu dostávalo kvalitní a efektivní výuky, kde dosáhne studijních úspěchů – když ne jedniček, tak alespoň dvojek nebo v nejhorším trojek, a která především mu umožní naplno rozvinout všechen jeho potenciál.

Vy a hlavně vaše dítě na to máte plné právo!


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 3:50  

Vy a hlavně vaše dítě na to máte plné právo!

Pohybuje se pan Lukáš Bůžek v prostředí českého školství? Na planetě Zemi? ////

Žádejte místo toho vašeho pana ředitele a vyučující, aby zajistili všechny podmínky pro to, aby vaše dítě chodilo do školy rádo: aby se pohybovalo v čistém, kulturním a přátelském prostředí, aby bylo respektováno učiteli i spolužáky, a hlavně, aby se mu dostávalo kvalitní a efektivní výuky

Chápu-li pana Bůžka správně, radí žádat (mimo jiné) zrušení inkluze. Už se to někde zdařilo? ////

Za sebe říkám, že vnoučatům doporučím víceleté gymnázium. ////

Unknown řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:40  

Troufne si někdo udělat odhad, jaké procento rodičů žije v bludu, že má doma génia či mimořádně nadané dítě ? Jeví se mi, že i pan Bůžek má co dělat s tímto problémem. Svým psaním ale řeší svůj blud, blud o své osobě. Svého génia totiž ztotožnil s odborníkem na školství. Já za sebe konstatuji, že se jedná jen o dalšího sypače písku do soukolí ještě jakš-takš fungujícího českého školství. Neboť on nechápe vůbec nic. Jenom to svoje "plné právo .." ..

Michal Komárek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:43  

Nějaký argument by nebyl?

laimes řekl(a)...
27. ledna 2020 v 10:54  

po 89 jsme s dojetím vzpomněli prvorepublikové komedie a zřídili víceletá gymnázia
Z R U Š I T !!!

Veronika Valíková řekl(a)...
27. ledna 2020 v 12:15  

Dobrá, tedy argumenty:
1. Víceletá gymnázia jsou velmi užitečná pro samotné studenty. Osm let žijí v jedné skupině, v období kritickém (13- 15 let) nemění kolektiv, vytvářejí si vazby na celý život.

2. Učitelé na víceletém gymnáziu musí pokrýt druhý i třetí stupeň svého předmětu, rychle myslet, naučit se argumentovat tak, aby přesvědčili nízké i vyšší ročníky. Bývají flexibilní, tvořiví a unavení.

3. Víceletá gymnázia mohou být dobře i špatně vedena, stejně jako základní školy. Ale díky učitelům většinou nějak příčetně fungují. A rušit či omezovat to, co funguje, považuji za zločin.

Až se do školství přestanou zbytečně plést politici, úředníci a odborníci všeho druhu, bude výrazně lépe. Pěkný den.

Lenka Pokorná řekl(a)...
27. ledna 2020 v 12:31  

Ne, že bych paní Valíková nějak bojovala za zrušení osmiletých gymplů, jsem si vědoma toho, že je to nereálné, ale s těmi Vašimi argumenty to není až tak jednoznačné.

1. Pokud se vytvoří dobrý kolektiv, je to jistě krása, ale pokud se tato akce nezdaří, bývá to pro některé děti osmileté utrpení.

2. U velkého množství kantorů je to tak, že jsou výborní jen na jednom stupni vzdělávání. Znám mnoho kolegů, kteří jsou výborní na vyšším gymplu a děti na úrovni šesťáků a sedmáků jim nic neříkají, trpí oni i děti. Jiní jsou zase ve svém oboru výborní na ty naprosté základy a ve vyšších ročnících už to není ono.

Rozhodně není vše tak ideální, jak popisujete.

Veronika Valíková řekl(a)...
27. ledna 2020 v 14:27  

Dobrý den. Jistě, nic není ideální. Já sama jsem raději učila velké studenty a budu-li mít možnost, na osmiletém gymnáziu už učit nechci. Byť jsem se to s těmi malými také nakonec naučila :)

Také počty dětí ve třídách jsou veliké. A kolektiv nemusí každému studentovi sednout. I šikana tu občas bují. Ale to se děje i na čtyřletých gymnáziích, nemluvím o ZŠ. A vždy je možnost přestupu - do jiné třídy, na jinou školu.

Pro některé studenty je víceleté gymnázium požehnáním, jiné otráví. Ale většina oktavánů, s nimiž jsem kdy mluvila, vzpomínala na své studium dobře. Včetně mé dcery.

Důležitá je variabilita, možnost volby. Nechť existují veřejná i soukromá gymnázia, čtyř i víceletá, nechť existují alternativní soukromé školy. Ať si rodič i dítě mohou vybrat. Shora, od stolu, těžko někdo rozhodne, která škola je dobrá. To prověří až čas...

Ivo Mádr řekl(a)...
27. ledna 2020 v 18:54  

Veronika Valíková

Vždyť jdete proti jednomu z hlavních principů inkluze. "Všechny děti" z dané lokality mají navštěvovat jednu spádovou školu. Brzdou tohoto procesu aktivistů je právě existence víceletých gymnázií, speciálních a soukromých škol. Tak z toho všeho vypadla tzv. inkluze po česku, která vlastně ani žádnou inkluzí není.
Evidentně zde a nyní právě probíhá ona "válečná linie" kdo z koho. Osobně jsem přesvědčen, že současné elity vládní, opoziční, Milion chvilek,..jakékoliv rušení neakceptují.

Veronika Valíková řekl(a)...
27. ledna 2020 v 19:46  

Tak pevně věřím, že přes narůstající hlas aktivistů a lobbistů stále ještě rozhodují politici a ti nebudou rušit to, co funguje.

A víceletá gymnázia fungují, na rozdíl od státní maturity, o níž se má hlasovat zítra.

Moravcová řekl(a)...
29. ledna 2020 v 19:12  

Přečetla jsem celý článek. Opravdu neuvěřitelné názory. Pan Bůžek snad přišel z Marsu.
Už nebudu tyhle příspěvky číst, člověk se zbytečně rozčiluje a je to k ničemu.

Michal Komárek řekl(a)...
29. ledna 2020 v 19:25  

A nějaký argument by nebyl, paní Moravcová?

Lenka Pokorná řekl(a)...
29. ledna 2020 v 19:31  

Tím jako myslíte, že paní Moravcová by měla nějak exaktně dokázat, že pan Bůžek přišel z Marsu? No tak jmenuje se Bůžek, takže kdo ví ... .

Moravcová řekl(a)...
29. ledna 2020 v 19:40  

A nějaký argument by nebyl, paní Moravcová?

Pane Komárku, jak říkám, pro mě už je zbytečné argumentovat.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2020 v 19:43  

Bohužel šetření CLOSE a jeho výstup jsem si už tenkrát prostudovala. Pracovníci Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání zhoršili výsledky dětí z osmiletých gymnázií o tzv. úroveň sociálního statusu. A navíc, v testu nebyly složité úlohy, takže gymnazisté v podstatě své případné schopnosti ani nemohli prokázat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.