Soumrak nad víceletými gymnázii. Podle ministra Plagy jsou to elitní školy pro děti bohatých

neděle 12. ledna 2020 ·

Na české politické scéně se rodí spor o význam a hodnocení víceletých gymnázií. Zatímco ministerstvo školství už několik let avizuje, že s nimi není spokojeno, opozice jejich význam i existenci hájí. Nad budoucností osmi a šestiletých gymplů tak visí otazník. Víceletá gymnázia v Česku byla obnovena po roce 1989. Tématu se věnuje Echo24.



Ministerstvo školství se netají s tím, že je víceletých gymnázií podle něj příliš mnoho, negativně ovlivňují kvalitu druhého stupně základních škol, a proto nechce navyšovat jejich kapacity. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dokonce považuje víceletá gymnázia za elitní školy pro děti z vyššího socioekonomického prostředí.

„Víceletá gymnázia neplní úlohu, kterou měla původně mít, tedy vzdělávat úzkou skupinu těch nejnadanějších žáků. Namísto toho se stávají elitními školami pro děti z vyššího socioekonomického prostředí,“ uvedl pro Echo24 Robert Plaga.

Mluvit o rušení víceletých gymnázií zatím Plaga nechce, ministerstvo se ale hlásí k tomu, že chce omezení jejich nárůstu. „Hovořit o rušení víceletých gymnázií je však v tuto chvíli předčasné. Nejprve chceme zlepšit kvalitu výuky na druhém stupni a následně pak vést debatu o redefinici postavení víceletých gymnázií,“ dodal Plaga.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. ledna 2020 v 10:00  

Člínek o ničem.


D.T. řekl(a)...
12. ledna 2020 v 11:10  

A kde má/měl pan ministr děti? A kde jsou či byly děti jeho náměstků?

krtek řekl(a)...
12. ledna 2020 v 12:35  

Důsledkem, neříkám záměrem, bude nárůst kvalitního soukromého školství a další propad veřejného školství započatý hloupě prosazovanou nkluzí. Konečně z těch "elitních škol pro bohaté" bude mít někdo zisk.

Ivo Mádr řekl(a)...
12. ledna 2020 v 15:28  

Současné vládní i opoziční "elity", jako "jeden muž", nikdy nepřipustí zrušení víceletých gymnázií.

rváčkazvesela řekl(a)...
13. ledna 2020 v 21:13  

...omezení jejich nárůstu....
Proč by si vyvolení sami rušili možnost dát děti na lepší školy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.