Polské děti při hře „zplynovaly“ své spolužáky. Pietní akce vyvolala skandál

čtvrtek 2. ledna 2020 ·

V Polsku vzbudila pohoršení pietní akce, kterou pořádala základní škola ve vsi na východě země. Škola si připomínala nucené přesidlování obyvatel Zamośćska, které za druhé světové války nařídili nacisté. Děti se přitom převlékly do nacistických uniforem a sehrály zplynování svých spolužáků ve vězeňských stejnokrojích. Pietní akce se v obci Labunie konala už dříve v prosinci, ale teprve toto úterý týdeník Newsweek popsal, co se během ní dělo. Informuje iDNES.



Na scéně se nejmladší žáci v roli vězňů ukrývali za ostnatými dráty a jejich starší spolužáci představovali příslušníky gestapa. Během scénky byly asi sedmileté děti „usmrceny plynem“, k čemuž jejich spolužáci v černých kabátech s hákovými kříži na pažích použili přístroj vyrábějící dým.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiří Klabal řekl(a)...
2. ledna 2020 v 9:34  

Děti by měly znát historii svého města, i když může být děsivá. Vytvářet kolem nich bublinu růžového světa, jako to někteří chtějí dělat u nás, vede k jejich obelhávání.

Dramatizace události dětmi je ideální prostředek. Žádný skandál. Navrhl bych toho učitele, který to s nim secvičil, na Zlatého Amose...

Petr Portwyn řekl(a)...
2. ledna 2020 v 10:43  

Já bych čekal, že reformátoři budou jásat... klasická dramatizace podle Komenského, ne? Bez ironie.
Silně pochybuji, že "rekonstrukce" byla míněna xenofobně. Naopak si myslím, že to mělo ukázat hrůzu holocaustu.

Informace jsou kusé, ale zajímavé je, že v článku zde lidi vraždili "nacisté", zatímco na shromáždění se mluvilo o Německu. Takže vítr možná vane odtud.

Poměrně mne zaráží, že "monitorující organizace" podala trestní oznámení kvůli xenofobii. Podle nedávné mediálné bouře (polsko-ruský spor) jsem nabyl dojmu, že v Polsku nikdy žádní antisemité nebyli a nejsou.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. ledna 2020 v 10:47  

Jinak titulek z "í-děsu" je novinářská klasika.
Polské děti nikoho nezplynovaly. Je to zhruba na úrovni titulku "čeští herci v divadle vraždili Romy".

Jiri Janecek řekl(a)...
2. ledna 2020 v 11:11  

Nejen titulek…

"Na scéně se nejmladší žáci v roli vězňů ukrývali za ostnatými dráty a jejich starší spolužáci představovali příslušníky gestapa."

Nevim teda presne, co se v te vesnici tehdy stalo, ale moc se mi nezda, ze by prislusnici tajne politicke policie delali nejake podobne akce v terenu…
Spojeni "ukryvat se za ostnatymi draty" je teda taky celkem zvlastni…

rváčkazvesela řekl(a)...
2. ledna 2020 v 12:26  

Delší dobu se neříká Němci ale nacisté...nikomu to nevadí...

Ivo Mádr řekl(a)...
2. ledna 2020 v 20:58  

rvačkazvesela
Všiml jsem si téhož. Nacismus za 2.světové války není v současnosti spojován s Němci. Současně jsou klasičtí teroristé z IS v Sýrii nazýváni "rebelové", bojovníci za svobodu, odpůrci vlády v Damašku,...Evropský parlament ve svém prohlášení k historii a současnosti nějak zapomněl na obsazení Porýní 1936, Občanskou válku ve Španělsku, "Anschluss"Rakouska 1938, Mnichovskou dohodu 1938. Válka údajně začala až podepsáním paktu Ribbentrop-Molotov v srpnu 1939,.....Klasické přepisování historie.

Petr Portwyn řekl(a)...
3. ledna 2020 v 0:18  

Pan Mádr
EP také zapomněl na rozbití zbytkového Československa a zřízení protektorátu. Pakt Molotov-Ribbentrop byl podepsán až později... Podle EP okupace Čech vlastně s válkou nesouvisí, protože ta by (podle vyjádření EP) bez paktu vůbec nebyla!

Otázkou je už jen to, kdy bude za válečného zločince stejným parlamentem prohlášen Winston Churchill, který se raději spojil se SSSR, než s Němci.

Ivo Mádr řekl(a)...
3. ledna 2020 v 18:57  

Petr Portwyn

Občas to začíná vypadat tak, že hlavním viníkem 2.světové války byl SSSR. A zase se tady opomíjí německá okupace Francie, Skandinávie, zemí Beneluxu, Jugoslávie, Řecka, letecké napadení Anglie,...Dokonce jsem i četl, že SSSR v roce 1941 napadl nacistické Německo. Vystoupení profesora Zubova v ČT, prohlášení ukrajinského expremiéra Jaceňuka o tom, že Rudá armáda v letech 1944-45 okupovala Ukrajinu, Německo svědčí o mnohém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.