Učitel IT musí sledovat trendy oboru, jinak ztratí respekt žáků

pátek 3. ledna 2020 ·

„Nedostatek učitelů informatiky je na všech stupních škol. Pro první stupeň základní školy prakticky neexistuje aprobovaný učitel informatiky, neboť takový obor na pedagogických fakultách není. Studium je pouze pro druhý stupeň ZŠ nebo střední školy,“ říká v rozhovoru o výuce IT na školách metodička ICT Jana Krichebauerová. Rozhovor přinášejí Lidové noviny.



Jana Krichebauerová (facebook.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak školy tento problém řeší? 

Různě. Například ředitelé často doplňují úvazky učitelům o hodiny informatiky, aby splnili povinnou výuku, především pokud nemají kvalifikovaného učitele. Další možností je zajištění externího pracovníka, odborníka z praxe, který má znalosti IT, ale tomu často chybí buď pedagogické vzdělání, nebo vysoká škola. Toto je bohužel jen krátkodobé řešení, ale pomůže.

Je počet hodin informatiky podle současného Rámcového vzdělávacího programu (RVP) dostačující? 

Určitě ne, v současném RVP pro ZŠ je to jedna vyučovací hodina informatiky týdně na prvním stupni a jedna vyučovací hodina týdně na druhém stupni. Dvě vyučovací hodiny za celou povinnou školní docházku je málo. Některé školy počet hodin informatiky ve svých školních vzdělávacích programech navyšují, většinou na druhém stupni ZŠ, zejména pokud mají aktivní učitele.

Znám ve svém okolí několik nadšenců, kterým se toto úspěšně daří i na prvním stupni ZŠ. Klíčovým faktorem je personální zajištění výuky. Není však třeba změnit jen počet hodin. Nutné je zaměřit se i na obsah výuky a na to, jestli odpovídá trendům doby a koresponduje s požadavky z praxe. To se týká hlavně středních škol.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
4. ledna 2020 v 20:15  

Kromě kurzů Word/Excel/PowerPoint/Grafika prakticky neexistují certifikované DVPP kurzy pro IT, protože musí být certifikované školící středisko i školitel a to je pro lidi, kteří IT rozumí, jen opruz. Sám jsem kurzy poptával, na certifikaci se ptal... A pak zjistíte, že na ZŠ neumí skoro nikdo z učitelů ani ten Word... (nebo napsat ň, ť apod.), natož pak cloud nebo nedejbože práci s Internetem (Wikipedia, důvěryhodnost zdrojů, bezpečnost, sociální sítě) nebo pokročilé ovládání dotykového mobilu (!!!). Běžné je, že kantor zatahuje žáky do své sociální sítě, což je už jen pro dokreslení zoufalství...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.