Rok 2020 přinese školám peníze podle hodin a učitelům vyšší platy

čtvrtek 2. ledna 2020 ·

Změny ve školství od nového roku by měli učitelé poznat na výplatních páskách, ředitelé zase v přidělených penězích do rozpočtu škol. Mezi ty největší „novinky“ totiž patří reforma financování regionálního školství. Nově se budou finance rozdělovat podle odučených hodin místo počtu žáků ve třídě. Přehled novinek v roce 2020 přináší iDNES.



S příchodem Nového roku se změní systém financování regionálního školství. Novela s sebou přináší změny v systému přidělování a vyplácení peněz. Doposud obecní a krajské školy a školní družiny dostávaly peníze ze státního rozpočtu na pedagogickou práci podle počtu žáků. Nyní to bude podle rozsahu výuky a odučených hodin.

Škole bude podle ministerstva financován skutečný a zároveň správně vykázaný počet hodin výuky, a to až do výše nároku vyplývajícího z maximálního počtu hodin výuky financovaného ze státního rozpočtu, nyní takzvaný PHmax.

Ministerstvo školství si od změny financování regionálního školství slibuje větší přehled. Současně má nový systém vzít v úvahu finanční náročnost podpůrných opatření a také rozdílnou platovou úroveň pedagogů v jednotlivých školách. Od změny si resort slibuje otevření prostoru pro vyšší míru dělení tříd na skupiny, možnost využití tandemové výuky a snižování počtu žáků ve třídě.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Ivo řekl(a)...
2. ledna 2020 v 8:32  

Od změny si resort slibuje otevření prostoru pro vyšší míru dělení tříd na skupiny, možnost využití tandemové výuky a snižování počtu žáků ve třídě.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zmeny-skolstvi-rok-2020-msmt.A191121_155149_domaci_brzy

A máte pro dělené třídy do skupin učitele? To si opravdu myslíte, že za cca 30 tis. brutto nástupního platu nastoupí 6000 odborníků do školství navíc??

Zase další hřebík do rakve českému školství.

Jir řekl(a)...
2. ledna 2020 v 11:10  

Pro školu s cca 330 žáky to nepřináší žádnou změnu, tedy nic pozitivního. Poněvadž kvůli tomu se to snad dělalo? Tedy alespoň tak se to snaží ministerstvo prezentovat v médiích.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.