Peníze, které pomohou se začleňováním dětí. Magistrát dá miliony pro sociálně vyloučené žáky

pátek 31. ledna 2020 ·

Lyžařský kurz či škola v přírodě jsou akce, které mají stmelit třídu. Pro některé děti ale znamenají vyloučení z kolektivu, protože jejich rodiny nemají peníze akce zaplatit. Zabránit hrozícímu sociálnímu vyloučení chce magistrát pilotním projektem Fondu solidarity, který od února spouští. V jeho rámci poskytne pět milionů korun na proplácení části nákladů těchto školních akcí dětem, jimž finanční poměry v rodině účast na nich nedovolují. Téma připomíná MF DNES.



O peníze pro konkrétní děti budou moci žádat školy a školky své městské části jakožto zřizovatele. Systém tak do procesu nebude muset zapojovat rodiče a zároveň se dítě nedozví, že mu bylo na školní výlet přispěno. Tento krok má přispět k tomu, aby se necítilo stigmatizované. Navíc ze zkušeností ředitelů škol s jiným dotačním programem poskytujícím peníze na obědy dětem ze sociálně slabých rodin vyplynulo, že faktor rodiče moc nefunguje. Rodič totiž musel nejprve škole prokázat, že je v hmotné nouzi, aby získal pro své dítě oběd zdarma, žádost ale zaslal málokdo.

„Chtěli jsme obejít institut věcné nouze, protože toho rodiče moc nevyužívají. Buď to si to nezařídí z nějaké lenosti, anebo třeba ze studu,“ vysvětluje zastupitelka a předsedkyně Výboru pro vzdělávání Mariana Čapková (Praha sobě), která s návrhem přišla.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.