Jaroslav Mašek: Třídní učitel 2.0 – díl 6.: třídní intranet

pátek 31. ledna 2020 ·

Co se týče dostupnosti, nejde tu, jak už vyplývá ze samotného názvu, o veřejný web, ale o uzavřený prostor určený výhradně potřebám žáků a případně také jejich rodičům. Když už mluvíme o třídním (veřejném) webu, ten by měla mít každá třída také. To je ale téma na některý z příštích dílů tohoto seriálu.



A pokud jde o samotné fungování, není to místo, kde třídní učitel publikuje informace pro své žáky a ti je jen pasivně čtou. Na to máme ve třídě jiné kanály, například již zmíněnou skupinu na Messengeru nebo skupinový email v Office 365. Má být prostorem, kde obsah sdílejí samotní žáci, například dokumenty, fotografie, materiály ke studiu a další užitečné informace, které sami potřebují. 

Jak by měl vypadat 

Mají-li obsah tvořit žáci, musí mít každý svůj individuální přístup. Nabízí se tedy některá z forem redakčního systému. Ale nemusejí je mít ze začátku nutně všichni. Obsah mohou začít vytvářet jen dva vybraní žáci a postupně se střídat, po týdnech nebo měsících. Vzniknout může i redakční rada s hlavním šéfredaktorem či redaktorkou a měnícími se redaktory a redaktorkami.

Zabezpečení třídního intranetu 

Úrovní zabezpečení se nabízí hned několik, od vstupního hesla, přes skupinový přístup (jednotné uživatelské jméno a heslo) až k individuálním přístupům pro každého žáka. Zvolená úroveň závisí také na tom, zda přístup zajistíme i rodičům. Nakonec jsem k přístupu pro čtení vytvořil jeden účet (bez možnosti jej změnit) a ten poslal svým žákům. Pro tvorbu obsahu pak postupně vzniknou individuální účty.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.