Advokáti učí děti komiksem o sexuálním násilí i exekucích. ‚Je to nad jejich odbornost,‘ říká preventistka

pátek 17. ledna 2020 ·

Česká advokátní komora vydala jako součást výukového programu Advokáti do škol několik komiksů, které mají pomáhat dětem zorientovat se v právním prostředí. Dotýkají se problematiky dětských dluhů nebo sexuálního násilí takovou formou, která u některých odborníků z oblasti vzdělávání vyvolává kritiku. „Nemám problém v tom, když advokáti budou vysvětlovat, co je zákon a právo, ale další věci jsou nad jejich odbornost,“ říká pro server iROZHLAS například preventistka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Helena Fialová.



Příběh s názvem ‚Jak Katku dostal dětský dluh‘ popisuje, jak dívka nejdřív nezaplatila pokutu v tramvaji, nevrátila knížku v knihovně a posprejovala zeď. Následuje trest, kdy jí exekutor sebere peníze, které si vydělala na brigádě. Další, který se jmenuje ‚Ozvi se včas‘, zase zobrazuje dítě zneužívané vlastním strýcem. Kvůli nepochopení v rodině si holčička podřeže žíly.

Instruktorka výuky z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Helena Fialová ale připomíná, že by problémy jako sexuální násilí měly děti řešit s psychologem, který je k tomu speciálně vyškolený. Zároveň nesouhlasí ani s podobou komiksů. „Prevence typu ‚Neolizuj to zábradlí‘ prostě nefunguje,“ říká s odkazem na známou scénu ze snímku Obecná škola...

Fialová upozorňuje, že například sexuální zneužívání, které je zobrazené v komiksu ‚Ozvi se včas‘, nikdy nepostihne celou třídu a je velmi nevhodné se o něm bavit před větší skupinou. „To je individuální téma. Ani my ho nedoporučujeme dávat jako samostatný blok do vyučování na základních školách při práci s dětmi,“ popsala.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
17. ledna 2020 v 15:11  

naopak,velmi vydařené !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.