Adam Grant: Nevychovávejte úspěšné děti, ale vstřícné děti. Budou díky tomu úspěšnější!

středa 1. ledna 2020 ·

Myslet si, že sobectví zajistí úspěch spíše než štědrost a respekt, je velký omyl, říká psycholog Adam Grant. Je to právě naopak. „Naučit děti zájmu a starosti o druhé může být nejlepším způsobem, jak je dobře připravit pro naplněný a úspěšný život,“ tvrdí. Argumenty podložené výzkumy přináší ve svém článku Přestaňte vychovávat úspěšné děti, začněte vychovávat hodné děti, který napsal pro americký magazín The Atlantic. Informuje magazín Rodiče vítáni.



Adam Grant (twitter.com)
Podle citovaných výzkumů z chlapců, kteří jako předškolní děti pomáhali ostatním dětem (byli tak vnímáni svými učitelkami), vyrostli muži, kteří vydělávají průměrně více, nikoli méně než ti, kteří se tak neprojevovali. Středoškoláci, kteří jsou vstřícní vůči spolužákům a rádi spolupracují, mají lepší hodnocení v testech než ti méně ochotní. A druhostupňové děti, které si myslí, že jejich rodiče staví laskavost, respekt a ochotu pomoci nad studijní úspěch a kariéru, dosahují ve skutečnosti lepších studijních výsledků než ti, kteří to neuvádějí.

Ve světle těchto výzkumů a úvah se zdá jasnější, proč inovativní školy tolik dbají na rozvoj spolupráce a týmovosti a proč se tolik mluví o vztazích ve třídě, školním klimatu a jejich budování. Evidentně to není ztráta času.

Nakonec to i dává smysl. Zájem a starost o druhé lidi vytváří pevný základ pro dobré vztahy, a ty zase podporují dobrou psychickou kondici, pro úspěšný život tak důležitou. To za prvé. Za druhé, altruistický postoj člověka spíš přivede k nějaké užitečné a smysluplné práci. A když lidé věří ve smysl toho, co dělají, a připadají si užiteční, snáze v životě překonávají překážky a jsou šťastnější. 


Celý text naleznete zde 
Článek v The Atlantic naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
1. ledna 2020 v 22:48  

Ano. To může být pravda. Ale vysvětlete to třeba těm kurdům v Sýrii a Turecku, že mají být od dětství altruisté, či multimilionářům, kteří svůj majetek jistě získali altruismem a o politicích, kteří si dávají přednot u korýtek ani nemluvě.
Toť ráj na Zemi potvrzený kvalitními výzkumy.

Jiri Janecek řekl(a)...
2. ledna 2020 v 2:24  

Není to tak dávno, co pravič*áci z Libinstitutu a spol. stavěli na piedestal egoismus, jako otce společenského blaha.

Dokud se společenští vědci nebudou chovat odpovědněji a společnost nebude jejich výstupy přebírat kritičtěji, bude i jeden jediný kulturní antropolog na světě zbytečně moc...

rváčkazvesela řekl(a)...
2. ledna 2020 v 14:30  

Pane Vaňku bravo!
Je jisté, že pan Grant objevil Ameriku...mimochodem z té A. celkově úplně zešílíme:-)
Za pár let se ze západu dozvíme: buďme lidmi...my to totiž nevíme...jak já se těším, až nebudu součástí tohoto blázince. Vše je jen o tom, kdo urve více zdrojů, kdo zblbne více lidí...a mladí to baští.

Milan Keršláger řekl(a)...
2. ledna 2020 v 22:37  

Možná by bylo dobré vědět, že toleranci přináší hlavně vzdělání jako takové (široké). A že tzv. elitní (nebo alternativní) školy podporují už ze své podstaty zejména pocit odlišnosti, nadřazenosti, což ovšem koliduje s tím, co vlastně chcete. Opravdu solidní a kvalitní škola si nebude dávat přívlastky a bude se nazývat v prvé řadě školou (pro všechny) a ne jen pro někoho, kdo sdílí jejich světonázor, a kdo není ten zbytek, ten "póvl".

Jen tak na okraj - alternativní školy vyžadují po žácích i rodičích konformnost, poslušnost - a kdo ji nemá, nemůže v nich být (zkušenost mého blízkého okolí).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.