Cizí jazyk neumí každý pátý vysokoškolák, ve věku nad 30 dokonce dva z pěti

čtvrtek 2. ledna 2020 ·

Pětina českých vysokoškoláků neumí dobře žádný cizí jazyk. Polovina umí jen jeden, dva a více jazyků ovládá 28 procent. Nejlépe jsou na tom studenti informatiky a humanitních věd, naopak nejhůře v zemědělských či pedagogických oborech. Vyplynulo to z průzkumu Eurostudent VII, kterého se zúčastnilo 19 400 studentů. Informuje iDNES.



Polovina studentů má podle průzkumu dobré dovednosti v mluveném i písemném projevu v jediném cizím jazyce. Dva cizí jazyky takto ovládá zhruba 23 procent studentů a tři a více umí dobře kolem pěti procent. Pouze mateřským jazykem se bez problémů domluví 21 procent vysokoškolských studentů. Výrazně vyšší je pak tento podíl u posluchačů nad 30 let, mezi kterými činí přibližně 40 procent, a u studujících v kombinované formě studia, kde je kolem 38 procent.

Rozdíly ve znalostech jazyků jsou i mezi studenty v oborech. Dva a více cizích jazyků zvládají nejčastěji v humanitních vědách a umění (kolem 36 procent). Naopak nejméně často umí dva a víc jazyků studenti v oborech zemědělských a lesnických či pedagogických (kolem 20 procent). Mezi lidmi, kteří chodí na tyto obory, se téměř třetina domluví bez problémů jedině česky.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. ledna 2020 v 14:36  

Kdyby učitelé uměli perfektně cizí jazyk, tak je většina už dávno ze školství pryč. Je to jedna z věcí, která drží kantory na školách. Pár let před důchodem jim to nestojí za to. A ti mladší si počkají na vylepšené překladače.

laimes řekl(a)...
3. ledna 2020 v 13:35  

kdo k čemu ten cizí jazyk vůbec potřebuje?
1/jsme jednojazyková země
2/do světa se dnes nikdo nehrne
3/profesí typu it zase tolik není
4/v montovně a v kase v lidlu cizí jazyk netřeba
5/jazyky budou potřeba až jestli se staneme zedí dopravy a transportu
6/znalost jazyka slouží k získávání informací ze zahr zdrojů,kdo to však ve své provesi dnes potřebuje
7/učitel by cizí jazyk znát měl,aby nezblbnul z domácího meiálního prostředí a měl převahu nad rodiči,žáky,veřejnosté
8/bohatě by dnes stačily tři hodiny cizáho jazyka na základce a dvě na sš
9/maturitní zkouška z ciz jazyka jest nesmysl

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.