Výzva pro školství: Žáci z periferie. Děti na Ústecku a Karlovarsku ztrácejí v testech

sobota 14. prosince 2019 ·

Poučku, že se kvalita týmu pozná podle jeho nejslabšího člena, české školství tak trochu ignoruje. Rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími žáky se prohlubují a může být i hůř. I tak by se daly interpretovat poslední výsledky žáků mezinárodního testování PISA. Testy podstupují patnáctileté děti na základních a středních školách. MF DNES je zanalyzovala podle regionů.



V Česku se v podstatě vzdělání po rodičích „dědí“. Například podle OECD v Česku lepší vzdělání než rodiče získá jen 20 procent dětí. To jedna z nejnižších hodnot ve srovnání s dalšími zeměmi. „Je to začarovaný kruh. Lidé tady v těchto regionech nechtějí zůstávat. Speciálně odcházejí ti, kteří mají vyšší vzdělání a nezakládají tam rodinu. Protože v těchto krajích vzdělanější lidé nejsou, mají špatné ekonomické výsledky. Do budoucna to znamená, že tyto kraje budou bohatnout pomaleji než zbytek republiky,“ říká ekonom Filip Pertold z institutu CERGE-EI.

Mezi premianty v testování PISA patří Praha a Zlínský kraj. Naopak nejhůře si vedou Ústecký a Karlovarský kraj. „Problém českého školství je v tom, že si děti musejí hodně znalostí doplnit doma,“ vysvětluje sociolog Karel Čada z Univerzity Karlovy. Výsledky jiných zemí v testu PISA vycházejí mnohdy lépe hlavně proto, že jejich „nejhorší“ žáci nejsou tak špatní, jako čeští. Elita jim průměr tolik nezvedá. V Praze, která ve výsledcích žáků exceluje, žije jednoznačně nejvíce vysokoškoláků, mezi muži jich je skoro polovina, v Ústeckém kraji desetina.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
14. prosince 2019 v 12:03  

V těchto regionech není dobře placená práce, proto tam ani nejsou lidé s vyššími kompetencemi/ambicemi, protože se odstěhují do jiných krajů, kde si vydělají více. Řešení ve školách bude tedy vždy tahat za kratší konec provazu (řešíme následky, ne příčinu). Je potřeba řešit nejdřív vyloučené lokality a ekonomiku/průmysl. Musíte těm lidem dát smysl/možnost (lepšího) života!

Lenka Pokorná řekl(a)...
14. prosince 2019 v 14:06  

No já nevím, pane Keršlágere, teď už jenom vyrazit do Ústeckého kraje a hurá do toho.

"Například podle OECD v Česku lepší vzdělání než rodiče získá jen 20 procent dětí."

A to je jako málo? Rodiče mladých, kteří dnes opuštějí vzdělávací systém, absolvovali desetiletou povinnou školní docházku, což znamená, že chodili na základku osm let a zbylé dva roky roky museli povinně absolvovat na střední škole. To vedlo k tomu, že mezi nimi bylo minimum nevyučených, protože nedodělat ten třetí rok do výučního listu, to už musel být člověk opravdu naprostý trouba. Dnes nám počet lidí jen se základním vzděláním roste, takže těch 20 % s lepším vzděláním než rodiče je naprosto v pohodě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.