Podivný prodej „přes školáky“

sobota 14. prosince 2019 ·

Žáci prvního stupně si přinesli ze školy domů „dárek“ – výzvu, aby rodiče zaplatili za něco, co si neobjednali, o čem předem nevěděli a co ani nechtěli. Byla to skládačka, puzzle mapy České republiky za sto dvacet korun. A v roli „podomního prodavače“ se ocitla sama škola. Puzzle totiž dětem rozdávala učitelka jedné pražské základní školy. Skládačku dostávaly děti prvního stupně – prvňáci a čtvrťáci. Odnesli si ji domů a k mapě byl přiložený malý lístek s tím, že ji lze koupit za 120 korun, nebo vrátit. Reportáž přináší MF DNES.



„Syn mi už cestou ze školy říkal, že dostali puzzle. Doma je vyndal z tašky a lísteček jsem našla potom. Chodí na první stupeň základní školy a tohle mě naštvalo. Připomíná mi to praktiky na seniorech,“ říká matka jednoho ze školáků Petra K. Podobné zkušenosti potvrdilo i několik dalších rodičů.

„Učitelka dává konkrétním dětem nějaké zboží a spotřebitele tím nutí k tomu, aby zaplatil. Je to neetické, škola by měla zvážit, jestli je takové jednání v pořádku, a možná by to zajímalo i Českou školní inspekci,“ vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich, pod kterou kontrola prodeje spadá.

Škola se k situaci nechce vyjadřovat. Redakce se ředitelku pražské školy snažila kontaktovat tři dny. Ta ale telefon „vytípávala“, podle kanceláře školy byla na školení a nakonec odpověděla jen krátkou textovou zprávou ve znění „není mi známa žádná skutečnost o stížnosti“.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

ucitel řekl(a)...
16. prosince 2019 v 9:08  

Jednoduché řešení - stačí aby ředitel/ka školy obchodního zástupce slušně vypoklonkovala. A když se stalo, že krabice s podobným zbožím se ve škole ocitly v nepřítomnosti vedení, tak si je obch. zástupce po týdnu odvezl neotevřené s tím, že tento způsob prodeje nepodporujeme. A přijeli další, s jiným zbožím, které se tvářilo jako vzdělávací...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.