Učitelům ZŠ Úpice-Lány došla trpělivost s problémovými žáky a napsali otevřený dopis poslancům

středa 18. prosince 2019 ·

Učitelé Základní školy Úpice-Lány na Trutnovsku vyzývají v otevřeném dopise poslance Parlamentu ČR k řešení palčivých problémů ve školství. Cítí bezmoc a obavy z dalšího vývoje. Především v sociálně slabších rodinách podle učitelů vyrůstá generace nezodpovědných lajdáků a neplatičů. Nepomáhají třídní důtky, snížené známky z chování, zlepšení nepřináší ani spolupráce se sociálními pracovnicemi. Pedagogové proto vyzývají zákonodárce, aby situaci začali řešit. Informuje Český rozhlas.



„Nás prostě štve, že si někteří rodiče neplní povinnosti, nepouští děti do školy, neomlouvají je, dělají si co chtějí. Je to špatný příklad pro ostatní," popisuje důvody sepsání otevřeného dopisu zákonodárcům ředitel ZŠ Úpice - Lány Petr Kalousek.

„Co my s tím uděláme? Můžeme dát žákovi ředitelskou důtku, klidně i tři, dáme mu trojku z chování, ale to je všechno. V podstatě se nám vysmívají, protože pro ně to není trest."

Jednou z iniciátorek dopisu byla Iveta Jiříčková, učitelka, školní metodik prevence a také třeba členka bezpečnostní komise města. Situace je prý neúnosná především v rodinách, kde rodiče nepracují. „Pokud jsou děti vychovávány v prostředí, kde rodiče nechodí do práce a ráno spí, tak se těm dětem do školy nechce, jako jediní z rodiny vstávat nebudou."


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde
Otevřený dopis naleznete zde

5 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
18. prosince 2019 v 11:15  

Těším se, jak bude v ultra-politicky-korektním prostředí ČŠ probíhat diskuse k tomuto zcela politicky nekorektnímu tématu. ////

Jiří Klabal řekl(a)...
18. prosince 2019 v 14:20  

Samozřejmě je před lidmi, kteří tohle sepsali a poslai na ministerstvo, třeba smeknout !!!

Petr Portwyn řekl(a)...
18. prosince 2019 v 14:31  

Kdo znáte situaci v Úpici aspoň z doslechu jako já, tak se nedivíte.
Popsal bych vývoj ve městě (konkrétně v části Sychrov), ale byl bych smazán.
Má to až komické rysy.

Přitom Lány mi přijdou jako škola, která se docela snaží o spolupráci. Jenže na to vždycky musí být dva....

Tajný Učitel řekl(a)...
18. prosince 2019 v 18:32  

„Pokud jsou děti vychovávány v prostředí, kde rodiče nechodí do práce a ráno spí, tak se těm dětem do školy nechce, jako jediní z rodiny vstávat nebudou."

Jo. A ty děti pak taky nebudou pracovat a jejich děti taky ne, ad infinitum. Možná je čas, aby se s tím něco začalo opravdu dělat, jinak líp nebude. Tzn peníze a lidi, vládní program, dobře zafinancovaný a promyšlený i s tím rizikem, že přinese ovoce pomalu a až za delší dobu.

turistao 982 řekl(a)...
19. prosince 2019 v 10:26  

Jedna z možností: ČŠI pošle do školy hloubkovou kontrolu, která zjistí, že za všechno mohou učitelé, příp.ředitel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.