Kulatý stůl SKAV a EDUin: Učení nekončí odchodem ze školy, lidé se musejí vzdělávat celý život

čtvrtek 19. prosince 2019 ·

Něco důležitého se v naší společnosti proměňuje: se vzděláním ze školy už nevystačíme celý život. Už dnes pracuje polovina Čechů v jiném oboru, než který vystudovala. A s postupující robotizací a rozvojem informačních technologií se to stane ještě běžnější. Češi celoživotnímu vzdělávání ještě nepřišli moc na chuť, a systém jim v tom ani příliš nepomáhá. O tom všem se diskutovalo na dalším kulatém stole SKAV a EDUin.




Debaty se zúčastnili Klára Bezděková z MŠMT, Ondřej Horák z Centra občanského vzdělávání, Eva Kavková z Evropské kontaktní skupiny, Tomáš Langer z EPALE, Lukáš Němec z ČMKOS a Miloš Rathouský ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Moderoval MIrek Hřebecký, EDUin.

Navíc celoživotní učení nemá jen ekonomický přínos, jak připomněl Ondřej Horák z Centra občanského vzdělávání. Člověk je víc, než jen souhrn „profesních dovedností“, měl by být především pánem svého života a účastníkem demokratických procesů ve společnosti.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. prosince 2019 v 6:41  

Zase někdo objevuje Ameriku. Kolik lidí od revoluce dělá v původním zaměstnání? Kolik lidí dělá to co vystudovalo? Možná pár špičkových vědců a pak úředníků ve státní správě a ještě pár učitelů před penzí, ale většina prostých lidí je ráda, když práci najde, aspoň nějakou. Učit celý život se museli všichni a vždycky. I za těch komunistů. Jen dnes se to mediálně rozpatlává. A ty potrefené husy, co s tím rozhledem mají problém, nejvíc křičí.
I za první republiky, podnikatel, který nešel s dobou zkrachoval. Dnes tuplem. Nestačí jít s dobou, ale je třeba být na špici. Jinak Vás konkurence smete. Jedinou výjimkou jsou regionální aktivity(ale i ty už ohrožuje internet) a plané žvanění, které jak vidět přežívá za každého režimu.
Bohužel, aby se člověk mohl dál vzdělávat musí mít solidní základ. Ale když dnes spousta mladých čte s obtížemi a mají problém porozumět některým běžným slovům, pak se to celoživotní vzdělývání bude realizovat velmi obtížně. Možná je chtějí aktivisté učit číst a počítat celý život?
A když budou nevzdělanci učit nevzdělance tak to teprve ten kapitalismus soudruzi nevybudjeme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.