Kniha historika Harariho: S rozvojem umělé inteligence musíme měnit i lidské vědomí

neděle 1. prosince 2019 ·

"Kdo se dnes připravuje na staronové zápasy třicátých let minulého století, toho nepochybně překvapí útok na svobodu ze zcela jiné strany," připomíná historik Yuval Harari ve své nové knize 21 lekcí pro 21. století. Podle něho je klíčem ke všemu schopnost proměňovat s rozvojem umělé inteligence i lidské vědomí. "Proto bychom měli za každý dolar investovaný do umělé inteligence věnovat další dolar na rozvoj lidského vědomí. Nic takového neděláme a místo výzkumu duševních potřeb nás zajímá jen uspokojení naléhavých ekonomických a politických požadavků." Recenzi pro deník Aktuálně napsal Petr Fischer.



Yuval Noah Harari (twitter.com)
Fischer mimo jiné píše:

Ve vizi blízké budoucnosti autor vykresluje svět, jenž se nám mění pod rukama natolik, že na to nedokážeme reagovat. Proto jako lidé mizíme z relevantní světodějné scény, kde vládne "nehumánní" věda.

Projevuje se to v proměně práce, vzdělání, migrace, náboženství, ale také v mezinárodní politice či vztahu k vládnutí, na něž nejsme připraveni. Svědčí o tom marné hledání cest z krize liberální demokracie.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.