V Humpolci vznikne inovativní škola postavená na bilingvním vzdělávání

čtvrtek 21. listopadu 2019 ·

Rodiče předškoláků, kteří pro své budoucí prvňáčky hledají jiný způsob vzdělávání než nabízejí tradiční české školy, teď mají šanci v Humpolci. Od září příštího roku by zde měla začít fungovat nová dětská vzdělávací skupina. Dostane název Škola Ivana M. Jirouse. „Podobných skupin, jako je ta naše, je třeba v Praze docela dost, takže to chceme zkusit také. Přesvědčily nás mimo jiné reakce ostatních rodičů v našem okolí, kteří chtějí pro své děti změnu,“ vysvětluje v reportáži iDNES Markéta Festová, jedna ze spoluzakladatelek a budoucí pedagožka této školy.



Postup změn v českém školství jde podle ní poměrně pomalu, zatímco svět se mění velmi rychle. „My ale potřebujeme děti vzdělávat takovým způsobem, aby byly na tyto změny připravené. Spíše než memorovat naučené informace je učit data získávat, vyhledávat, třídit je a umět si na věci přijít aktivnějším přístupem než pasivním posloucháním ve škole. Jednak to děti víc baví, jednak budou zvyklé se samy učit,“ dodává s tím, že celkově by děti měly mít v této skupině aktivnější roli.

Nemá jít o školu alternativní, ale inovativní. „Nebudeme Montessori, nebudeme waldorf, ale budeme používat modernější metody, které by už dávno měly být podle školského zákona a strategií ministerstva školství standardem. Rozhodně nechceme být školou pro elitní, nejchytřejší děti. Naše metody jsou zvoleny tak, aby si každé dítě sáhlo na úspěch a školu si užilo, ať má předpoklady jakékoli,“ zdůrazňuje.

Základní pilíř této školní vzdělávací skupiny má být postaven na bilingvním vzdělávání v češtině a angličtině, kdy společně s učitelkou bude ve třídě ještě rodilá mluvčí. „To je asi největší devíza. Výuka angličtiny v takovém rozsahu u nás v našem okolí nikde není.“


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
21. listopadu 2019 v 18:17  

To jako, že ve státních školách nemá každý žák možnost zažít úspěch - hamba jim!!
Je to samozřejmě nesmysl. Záleží na osobnostech učitelů!!
Ale asi bude líp,do škol proudí tam zástupy nadšenců z řad nadšenců. A BUDE líp, to bychom se na to podívali.JASNĚ ŽE BUDE!!

laimes řekl(a)...
22. listopadu 2019 v 13:50  

chtěl bych je upozornit že je rozdí "škola bilingvi" a "škola s rozšíř jazyk výukou"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.