Jan Vybíral: Občanský průkaz 4.0 – Vzdělávací programy pro středoškolské učitele občanské nauky a ZSV

čtvrtek 21. listopadu 2019 ·

V rámci projektu Občanský průkaz 4.0, který v letech 2018–2021 realizuje Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) ve spolupráci se třemi univerzitami (MU Brno, UP Olomouc, UHK Hradec Králové), vznikají mj. vzdělávací programy pro středoškolské učitele (zejména občanské nauky a ZSV). Každý program je dvakrát ověřen cílovou skupinou a zhodnocen dvěma odbornými posuzovateli. Tvůrci těchto programů je koncipovali především jako budoucí programy pro DVPP, proto je kterákoli instituce poskytující DVPP může volně využít a nechat si je akreditovat jako svůj program v rámci DVPP.




Programy jsou koncipovány jako dvoudenní (16hodinové) semináře/workshopy a jsou rozčleněny do čtyř tematických bloků: Teorie – v tomto bloku jsou účastníci seznámeni s aktuálními problémy v konkrétní oblasti a s aktuální odbornou reflexí této problematiky; přednášející jsou vždy odborníci z VŠ, kteří se dlouhodobě tomuto tématu věnují. Praxe – v tomto bloku jsou představeny vynikající vzdělávací materiály a vzdělávací aktivity, které již existují a které mohou účastníci využít ve své výuce; materiály či aktivity jsou z větší části představeny samotnými tvůrci. Inovace – v tomto bloku jsou prezentovány nové vzdělávací materiály a aktivity, které vznikly v rámci projektu Občanský průkaz 4.0; účastníci si vyzkouší výukové materiály a mají možnost s jejich tvůrci diskutovat detaily použití materiálů ve výuce. Sdílení – v tomto bloku je vytvořen prostor pro vzájemné sdílení zkušeností účastníků; v rámci moderované diskuse účastnící sdílí příklady dobré praxe a mohou diskutovat o aktuálních pedagogických výzvách spojených s danou problematikou.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
21. listopadu 2019 v 13:11  

Centrum pro studium demokracie?
Není to duplicitní? Měl jsem za to, že tento studijní obor již dostatečně pokrývá Výzkumný ústav nesmrtelnosti chrousta (VÚNCh). ////

rváčkazvesela řekl(a)...
21. listopadu 2019 v 18:14  

Tolik tanečků kolem jednoduché věci? Vždyť občanský postoj se vůbec netvoří nějakým
vyučováním - teoretizováním...a žeby někdo učil občanku prožitkově - no možná, moc takových neznám ale budiž.
Udělejte žákovskou samosprávu a nechte je konat...dle regulí..až pak se to vykulí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.