Kraj chce udržet učitele ve školách – nabídne 200 tisíc jako náborový příspěvek

sobota 23. listopadu 2019 ·

„Ve zkratce by se jednalo o náborový příspěvek pro učitele základních a středních škol, jehož výše by činila 200 tisíc korun. Podmínkou by bylo setrvání v té dané škole po dobu pěti let. Dalším z nástrojů by mohl být stabilizační příspěvek, a to ve výši 100 tisíc korun,“ představuje v reportáži MF DNES opatření Karlovarského kraje radní Jaroslav Bradáč.



Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)
Kraj musí do budoucna počítat s obměnou až 780 učitelů jen na základních školách. Vyplývá to z průzkumu, podle kterého je velkým problémem také jejich aprobovanost. Ta je v regionu nejnižší v zemi.
Již v létě zástupci kraje mluvili o tom, že by na příspěvky pro učitele mohli poslat peníze z nevyplacených stipendií pro středoškoláky. Za druhé pololetí roku jich totiž vyčerpali pouze necelou třetinu. Ze dvou milionů na ně šlo 606 500 korun. Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče situace souvisela s přísnějšími podmínkami pro jejich získání. Kromě těchto peněz ale přicházejí v úvahu ještě další, například z přebytku hospodaření.


Celý text naleznete v MF DNES

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
23. listopadu 2019 v 12:30  

Mám dotazy?

Těch pět let může škola neschopného učitele vyhodit? Jak velký důkaz jeho neschopnosti bude potřeba?

Jak zabrání odchodu naštvaných dlouholetých, poctivě učících učitelů?

Ti budou dělat skoro zadarmo administrativu, třídnictví či jiné věci, které přece začínající učitel nezvládne. Tak je to i dnes. A dostanou za to tu almužnu jako dnes.

BP řekl(a)...
23. listopadu 2019 v 12:42  

Pane Vaňku, není nic jednoduššího, než se přihlásit jako nový učitel. Pochopila jsem, že nejde o začínající učitele, ale o všechny učitele, kteří chtějí jít pracovat do Karlovarského kraje. Takže možná je tam i levnější bydlení. Proč to nezkusit i ze Zlínského kraje, kde o učitele zájem není.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. listopadu 2019 v 21:14  

Balím čemodány.

mirek vaněk řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 7:36  

Pokud jsou oba učitelé a nemají žádné závazky mohou hned přesídlit do pohraničí. Historie se opakuje.
Pamatuji náborové příspěbky do zemědělství. To pak přijeli na venkov pracovníci, kteří krávu v životě neviděli a hned je šouply k vemenům.
Bojím se, že to dopadne podobně, jen ta vemena budou jinde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.