Jaroslav Jirásko: Asociace ředitelů ZŠ stávku nepodporuje

sobota 2. listopadu 2019 ·

„To číslo zatím nevíme. Kolik škol se ke stávce připojí, budeme vědět nejdříve v úterý,“ říká v reportáži MF DNES místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Jasné není ani to, jakou podobu bude stávka mít. Ve srovnání s minulými případy odboráři totiž přitvrdili. Místo přerušení výuky hrozí tím, že stávkující školy zavřou před žáky dveře. „Pokud se ke stávce připojí většina učitelů, bude na řediteli, aby rozhodl, zda školu zavře. Jinde se kolegové mohou rozhodnout, že místo učení budou s dětmi dělat něco jiného a výuka bude nestandardní. Mohou být i školy, kde jsou učitelé spokojení s postupem vyjednávání a stávkovat nebudou,“ říká Seidlová. Zavřené školy podle ní mohou na středu vyhlásit ředitelské volno.



„Tady v okolí nevím o škole, která by se ke stávkové pohotovosti, která trvá 14 dní, připojila. Nemyslím si ani, že by se nějaká z nich připojila ke stávce,“ říká Jaroslav Jirásko, ředitel Základní školy v Lázních Bělohrad a zároveň místopředseda Asociace ředitelů základních škol.

Ve sporu mezi odbory a ministerstvem podle něj nestojí všichni zaměstnanci škol pevně na jedné straně. „Jako asociace stávku nepodporujeme, dluh je obrovský, ale za této situace podle našeho názoru není proč stávkovat, je to hra s čísly, a navíc bychom byli sami proti sobě. Dlouhodobě stojíme o navyšování pohyblivých složek platů učitelů,“ dodává Jirásko.


Celý text naleznete v MF DNES

16 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:40  

Asociace ředitelů ZŠ sdružuje přibližně stovku ředitelů ze 4 000 základních škol v ČR. Je to marginální organizace. Například v Pedagogické komoře je skoro 600 ředitelů škol a 200 zástupců ředitele.

Robert Čapek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:54  

Proč by členství v Pedagogické komoře měla automaticky znamenat podporu stávky? Je snad Radek S. král těch ředitelů? Nějak mu ten titul "prezident" stoupnl do hlavy...

Ani mu nejde matematika. Pro mě není počet 100 vůči 600 marginální, je to prostě jedna šestina. Marginální by byla tak jedna setina...

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:58  

Pedagogická komora uspořádala anketu (odkaz sem vkládat nebudu, protože to pan Komárek nemá rád), z níž vyplynulo celkem jednoznačně, jak se učitelé a ředitelé škol staví ke stávce. Viz web Pedagogické komory. :-) Stávku podporuje i největší organizace ředitelů škol CZESHA...

tyrjir řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:04  

Nechápu. Ředitelé škol jsou ředitelé vzdělávacích zařízení. Co s tou školskou stávkou má společného nějaká Pedagogická (vychovatelská) komora? Ono se snad má stávkovat i ve výchovných ústavech?

:)))

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:10  

Pane Sárközi, opět trapně manipulujete. Víte dobře, že zajímavou anketu rád publikuji a že jsme si na téma, jaký mám problém s anketami spolku PK, vyměnili několik emailů. Vy totiž neuvádíte počty respondentů, pouze procenta. A není jasné, zda hlasovalo deset lidí nebo 1000 lidí. Proč to děláte, jste mi nedokázal vysvětlit. A jistě uznáte, že je to zásadní rozdíl a že je to v případě ankety důležitá informace.

Ivo Mádr řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:16  

"Asociace ředitelů ZŠ sdružuje přibližně stovku ředitelů".

Hmm, 2,5% je fakt hodně.

poste.restante řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 14:22  

Ani mu nejde matematika. Pro mě není počet 100 vůči 600 marginální, je to prostě jedna šestina. Marginální by byla tak jedna setina...

Při vší úctě, pane Čapku, ale tentokrát jste dokázal, že matematika nejde spíš Vám.

Původní sdělení znělo:
Asociace ředitelů ZŠ sdružuje přibližně stovku ředitelů ze 4 000 základních škol v ČR.

To jsou tedy 2,5 setiny. Je to dostatečně marginální?
Nebo marginální je jen jedna setina, ale dvě a půl setiny už marginální není? :-)

No a pokud v Pedagogické komoře je 600 ředitelů, tak je to jednak šestkrát více, nežli v Asociaci ředitelů - to máte správně.

Ale je to také 15 % všech ředitelů.
Což mně osobně přijde celkem dost u organizace, která primárně sdružuje všechny pedagogy a tudíž každý ředitel, který se stane jejím členem, se vlastně řadí po boku svým podřízeným.
Na rozdíl od spolků ředitelů, kde je takříkajíc "mezi sobě rovnými".

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 16:17  

Uváděl jsem počet zástupců ředitele v Pedagogické komoře, neboť členy Asociace ředitelů ZŠ mohou být překvapivě i zástupci ředitele. Jen bych doplnil, že učitelé na těch školách stávkovat mohou, i když vedení Asociace ředitelů ZŠ stávku nepodporuje - je to jejich právo zaručené Ústavou ČR. A doufám, že do stávky půjdou...

Veřejných anket Pedagogické komory se vždy účastní tisíce respondentů, rozhodně ne pouhých deset, jak si domýšlí pan Komárek, vždyť máme skoro 2 700 členů! Že ty ankety Česká škola nepublikuje, mi nijak nevadí, jinde je zveřejňují... :-)

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 16:26  

Já si nic nedomýšlím, pane Sárközi, pouze konstatuji, že Vy počet respondentů neuvádíte, že nedokážete srozumitelně vysvětlit, proč, a že za těchto okolností na ČŠ ty ankety nepublikuji.

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 17:43  

Když byl nedávno zveřejněn průzkum volebních preferencí, rovněž tam nebyl uveden počet respondentů. Postupuji tedy standardně jako ostatní. Problém s tím má pouze web Česká škola...

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 18:28  

Pane Sárközi, to Vaše vykrucování je opravdu tragikomické. Nejde přece o to, zda byl zveřejněn nějaký průzkum volebních preferencí, nýbrž o to, že Vy neudáváte počty respondentů v anketách spolku PK. A že neumíte vysvětlit, proč to neděláte. Holedbáte se tím, že jsou jich "tisíce", tím spíš byste neměl mít problém se zveřejněním.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 19:35  

Kudlou do zad, pane Jirásko. Co za to? Třicet koblih?

Michal Komárek řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 21:06  

Pane Sototláři, proč rovnou ten ostrý osobní útok? Myslíte, že není možné, aby někdo měl na stávku jiný názor než odbory a učitelé a ředitelé, kteří stávku schvalují? Co kdybyste zkusil argumentovat?

Nowak řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 22:16  

Pan Čapek se opět předvedl - zná matematiku, neboť dovede definovat pojem marginální.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 9:00  

Pane Komárku, co chcete argumentovat? Chystá se stávka a spolek ředitelů se od ní hlasitě distancuje. Pro všechny jasná zpráva: hele, voni sou nejednotní! A pro ministra dobrá zpráva také: hele, pátá kolona! (Proti stávce se už vlastně ozvala i šéfka UP, druhého hnízda pana Jiráska. V kolika jsi spolcích, tolikrát jsi člověkem.) Moc by mě zajímalo, jakou těch zhruba 250 členů AŘZŠ má představu o nadtarifech. A jakou představu mají Babiš a Plaga? A jakou vlastně vy? Za co se vlastně odměny a příplatky dávají? Souvisí vůbec nadtarify s kvalitou učitelské práce? Nebo jde jen o rozděl a panuj? A je takový tlak na nadtarify i v jiných státem placených profesích?

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 11:05  

Mě by zajímalo, jaká je sebereflexe Pana Sárköziho, na mě působí jako slabý předseda-ředitel. V jednáních s Plagama, Koblihářema nemá šanci.
Doporučil bych Radkovi bouchnout do stolu a rozlomit tužtičku Plagovi a spol. Nyní vypadá jak malá holčička s copánkama. Nikdo ho nebere vážně. Plaga si pak dělá, co chce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.