I kdyby vláda přidala učitelům, nemusí to nic znamenat. Data ukazují, že peníze navíc k nim často nedoputují

středa 20. listopadu 2019 ·

Data z minulých let ukazují, že navýšení peněz na platy pro učitele ještě neznamená, že pedagogové na slíbené peníze skutečně dosáhnou. Přesto se dnes učitelé pokusí docílit přidání patnácti procent oproti zatím schváleným deseti. Několik poslanců se na jednání sněmovního výboru chystá podat návrh na úpravu státního rozpočtu, který by učitelům jejich požadavek zajistil. Informují Hospodářské noviny.



Pokud by učitelé dosáhli svého, bylo by to třetí navýšení o patnáct procent v řadě. První přišlo v listopadu 2017, další čekalo na učitele na letošní rok. Ani jednou si ale učitelé nepřipsali celých patnáct procent. V roce 2018 to bylo v průměru kolem dvanácti procent. 

Data z prvního pololetí letošního roku ukazují, že ani letos si oproti slibu vlády učitelé zatím nepolepšili o zmiňovaných 15 procent. Z nich mělo jít deset procent do základních platů, zbylých pět na prémie a další pohyblivé složky. Celkové navýšení se zatím pohybuje kolem jedenácti procent. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka část nevyplacených peněz drží ředitelé škol, část mají zřizovatelé.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 12:26  

To každý učitel zná. Má s tím mnohaletou zkušenost.

Lenka Pokorná řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 13:58  

"I kdyby vláda přidala učitelům, nemusí to nic znamenat. Data ukazují, že peníze navíc k nim často nedoputují"

No to je překvapení!!! A proč si myslíte, že odbory trvaly na 10 % do tarifů? Podle mne jedinou cestou, jak přinutit ty nahoře poslat těch 5 % navíc opravdu do škol, kdyby to tedy náhodou v PS prošlo, je schválit zárověň navýšení třídnických a specializačních příplatků. Jinak ty peníze zase skončí bůhvíkde.

Tomáš Barták řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 14:16  

Že by to byl argument, proč nepřidávat?

(To byla jen hloupá otázka.)

BP řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 15:33  

Pane Bartáku, trefa do černého.

Proč tady pořád píšu, že musí jít zatím vše do tarifů a někteří tady pořád obhajují jakási procenta do odměn? Kdo si tady ještě naivně myslí, že peníze do odměn dostanou opravdu učitelé, kteří si je ne/zaslouží?

PROBUĎTE SE, MILÍ KOLEGOVÉ, A NEVĚŘTE VIRTUÁLNÍM SLIBŮM.

Co neuvidíte černé na bílém na svém výplatním lístku, v peněžence nenajdete, i když Vám o tom bude pan ministr vyprávět, že jste to dostali.

Petr řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 16:00  

"Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka část nevyplacených peněz drží ředitelé škol, část mají zřizovatelé."

Nerozporuji, že to tak je. Jen by mě zajímalo, jak je to právně možné. Umíte mi někdo vysvětlit, jak se dají "držet" účelově vázané mzdové prostředky? Nějak se oficiálně provede změna účelu? Fakt tomu nerozumím.

BP řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 16:46  

Pane Petře, podle mě nikdo nic nikde nedrží, peníze, které nedoputovaly na vyšší platy, byly vyplaceny asistentům pedagoga (spolkla je tzv. inkluze, se kterou se v tak olbřímím rozměru vůbec nepočítalo) či za navýšené výkony na 1. i 2. stupni ZŠ, příp. v MŠ, nebo je pohltily vyšší tarifní platy pro učitele, kteří postoupili do vyšších tarifních stupňů za odsloužená léta.
Podle mě je to jen prostá matematika. S některými věcmi se na ministerstvu asi neumí počítat.
A jak tady čtu, tak si mnozí z Vás vůbec nestěžují, že by nedostávali odměny či vyšší příplatky za třídnictví nebo za vedení aj.
Nejhůře jsou na tom pouze Zlínský a Karlovarský kraj. Všude jinde 5 % do nadtarifů školám doputovalo. V Praze učitelům přidávají na odměny ze svých rozpočtů ještě jednotlivé magistráty. Tak pak si můžete přát, aby do tarifů šla jen část a zbytek do odměn. Ale my na periferii víme své. Ani s lupou ty odměny na výplatních lístcích nenajdeme, natož pak aby se nám urodily v peněženkách!

Lenka Pokorná řekl(a)...
20. listopadu 2019 v 22:31  

"Nejhůře jsou na tom pouze Zlínský a Karlovarský kraj. Všude jinde 5 % do nadtarifů školám doputovalo."

Tak to tedy nedoputovalo, vyplývá to ze srovnání průměrných platů ve školství za první pololetí letošního roku s rokem minulým. Nárůst činí něco přes 11 %, a to kdoví jestli do toho ještě nejsou započítány ony Vámi zmiňované peníze, které v Praze přihodily magistráty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.