Chytrá škola pozná, kdy větrat, jak svítit a topit. Unikátní rekonstrukce budovy střední školy

pátek 29. listopadu 2019 ·

Do začátku vyučovací hodiny zbývá zhruba patnáct minut. Automatický systém školy v tu chvíli zahájí větrání ve třídě, nastaví ideální teplotu a intenzitu osvětlení z LED světel určí podle toho, zda je venku slunečno, či zataženo. Zvoní na hodinu a žáci začínají vyučování v ideálních podmínkách. Pokročilé technologie budou kontrolovat prostředí v budově střední školy COPTH (Centrum odborné přípravy technickohospodářské) poté, co magistrát dokončí její unikátní rekonstrukci. Zastaralá školní budova se v rámci pilotního projektu z peněz Evropské unie změní na chytrou a energeticky efektivní – první svého druhu v Česku. Reportáž přináší MF DNES.



Ve všech třídách bude například takzvané regenerační větrání. To k větrání s rekuperací tepla přidává ještě úpravu vlhkosti vzduchu. Intenzita větrání se bude v budově střední školy řídit daty z čidel na oxid uhličitý a na přítomnosti lidí. „Systém bude napojený na rozvrh, takže bude vědět, že když se blíží začátek hodiny, musí vyměnit vzduch a připravit optimální podmínky vnitřního klimatu, které pak udrží po celou výuku,“ vysvětluje Jiří Tencar ze společnosti Ecoten.

Budova bude také využívat dešťovou vodu na zalévání zahrady a například voda ze sprch bude po přečištění sloužit ke splachování a teplo z ní k předehřevu vody v potrubí.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
29. listopadu 2019 v 20:47  

Školy budou chytré a ...budou hloupí:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.