Plzeňský kraj se připravuje na dobu, až zavřou montovny. Základem mají být kurzy pro nekvalifikované

pátek 29. listopadu 2019 ·

V Plzeňském kraji přibývá mladých bez vzdělání. Stále více dětí totiž po základní škole míří do zaměstnání. Důvodem je nabídka firem, které tím řeší nedostatek pracovních sil. Za velký problém to považují odborníci na zaměstnanost a vzdělávání v Plzeňském kraji. Uvedli to v úterý v plzeňské Techmanii na konferenci s názvem Kam míří trh práce. Řešením podle nich je přesvědčit mladé, že vzdělání je nutnost. Chtějí také finančně motivovat střední školy, aby nabízely vhodné kurzy. Reportáž přináší MF DNES.



„Podíl obyvatel bez vzdělání je v Evropské unii těsně pod deseti procenty. V Česku byl sice výrazně nižší, ale v posledních letech je dynamika zvyšování tohoto podílu riziková, takže se blížíme k průměru EU,“ popsal ředitel Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Filip Uhlík. Připomněl, že mladí odcházejí do práce i ze studia, takže u některých oborů středních škol a učilišť je odliv víc než čtvrtinový. I tito lidé s vidinou přísunu peněz totiž končí v montovnách lačných po nekvalifikované pracovní síle. 

„Tito mladí lidé budou mít obrovský problém po odchodu firem, popřípadě po restrukturalizaci a snížení počtu pracovních pozic. Budou jedni z prvních, kteří budou firmy opouštět. Bude jim třeba 23 let a budou se muset začít vzdělávat. A na to naše školství není připravené,“ uvedl náměstek plzeňského hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
29. listopadu 2019 v 9:13  


systém rekvalifikačních kurzů není problém,prtoblémem jest určit nová o odvětví,která automontovny (a jejich subdodavatele) nahradí:
1/kanál odra-dunaj=velká "hladová" stavba
2/malá výrobní družstva
3/doprava,transport,skladovnictví

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.