Ministr Plaga nabízí školským odborům v roce 2021 růst tarifních platů o osm procent. Očekává, že odvolají stávkovou pohotovost

pondělí 7. října 2019 ·

Ministerstvo školství navrhuje odborům, aby dohoda o platech obsahovala i řešení pro rok 2021. Od ledna mají učitelům narůst platy paušálně o 2700 korun, další peníze mají jít do odměn. Podle zjištění České televize nyní dostali učitelé návrh, podle kterého jim mají v roce 2021 vzrůst tarifní platy o osm procent. Šéf resortu Robert Plaga (za ANO) očekává, že odbory odvolají stávkovou pohotovost. Informuje Česká televize.



Robert Plaga (msmt.cz)
Navýšení platů o paušální částku 2700 korun znamená zejména pro mladé začínající učitele přilepšení o deset procent. „Prioritním skupinám učitelů, tedy těm do dvanácti let praxe, se navyšuje tarifně o deset procent. A i pro ostatní skupiny učitelů je navýšení velmi zajímavé, pohybuje se přes sedm procent,“ upřesnil pro pořad Týden v politice ministr Plaga.

Další peníze pak mají ředitelé podle představ resortu dostat na odměny. Jedná se zhruba o 933 korun na zaměstnance. Odbory se ovšem obávají, že peníze na odměny k učitelům nedoputují.

Ministerstvo proto přišlo s novou nabídkou. Kromě růstu platů pro rok 2020 obsahuje řešení hned na dva roky dopředu a také jistotu, že všichni dostanou v roce 2021 do tarifů osm procent. Další peníze mají putovat i na odměny, zvyšovat se má také příplatek za třídnictví.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
7. října 2019 v 15:51  

15 %. Tolik přece původně sliboval pan premiér.

Ivo řekl(a)...
7. října 2019 v 17:50  

Tomáši, vždyť sám víte, že politikům se NEDÁ VĚŘIT.

citace:
Vláda se zavázala, že do roku 2021 zvýší průměrné výdělky ve školství minimálně na 150 procent úrovně z roku 2017, která u učitelů činila podle statistik ministerstva školství 31 632 korun. Jejich platy by tak měly vzrůst zhruba na 47 500 korun.

Takže průměr po 19-ti letech praxe je nyní 33640 Kč. Dvakrát 2700, to je cirka 39 600 Kč
Kde je těch minus 8 tis? Na odměnách?
To jako budou odměny 933 Kč "jednou měsíčně" nebo čtvrtletně nebo vůbec??

Děkuji za vysvětlení.

PS: Těch 48 tisíc budou mít učitelé před svým skonem včetně důchodu.

BP řekl(a)...
7. října 2019 v 17:59  

No, já tedy nevím, ale u Jílkové v Máte slovo jsem slyšela od pana ministra trochu jiné cifry.

Psala jsem o tom níže hned 4.10., cituji se:

Ale stejně, ať počítám, jak počítám, nemohu přijít k té cifře, kterou pořád argumentuje pan ministr. (45000,- Kč průměrný plat ve školství v roce 2021!)
37330 + 2800 = 40130, a to bude v nejvyšším tarifu příští rok. A v roce 2021 se k tomu připočte pouze dalších 9%, což činí cca 3610 + 40130 = 43740. Ale to bude mít učitel až před
smrtí.

Takže znovu nové počty:
37330 + 2700 = 40030 + 8% = 43230 v nejvyšším tarifu!
Takže počítám, že průměr platů učitelů musí zůstat hluboko pod 40000,- Kč.
Osobní příplatky se ve Zlínském kraji od roku 2012 na školách, které znám, vůbec nevyplácí. A každý ředitel se vymlouvá, že na nadtarify peníze nedostává. Tak jak?

BP řekl(a)...
7. října 2019 v 18:04  

Ivo, když se dočkám toho důchodu a budu k němu ještě učit stále plný úvazek ve škole, možná mi to za těch 3,5 roku "po smrti" dohromady dá těch 48000,- Kč?

BP řekl(a)...
7. října 2019 v 18:07  

Ale proč to pořád politici vyprávějí těm lidem, kteří nám už ty peníze dávno závidějí, přestože my je doopravdy nikdy neuvidíme a ti, co nám je nepřejí, je možná už dávno berou? Včetně pana Holuba, který si myslí, že učitelé ve školách hongají nohama.

mirek vaněk řekl(a)...
8. října 2019 v 6:45  

Nikdo nám učitelům nemůže dát tolik, kolik nám můžou politici slíbit. Jako byste to neznali. Za ta léta ve školství. Čím víc se slibovalo navýšení mezd tím míň jsme jako učitelé dostali a tím víc nám všichi záviděli. Vždyť to je taktika už od Pilipa. Žádné překvapení.
Od pana ministra se čekalo něco jiného, když se tak dlouho nemohl vymáčknout, bývalý ministerský náměstek, ví o co kráčí, že něco chystá k lepšímu, sbírá rozumy a pak.... A ono z toho nakonec jsou jen sliby, stejné oblbování učitelů a návrat maturity zpět. Výsledek práce blízký nule.
Odbory chřestí rezavými zbraněmi a pedagogická komora zkouší svou sílu. Učitelky stávkovat nebudou(Nemalé části z nich manžel podnikatel vydělá, ony jsou s dítětem brzo doma a plat učitele jim na reprezentaci stačí). Odborářů je jen pár a vedení do konfrontace nepůjde, tak jako pokaždé za posledních 20 let. Poklidná spolupráce s ministerstvem jim už léta vyhovuje. Ale pedagogická komora by mohla se situací zamíchat. Pokud si počká na nasrání učitelů, až uvidí výplatní pásky.

rváčkazvesela řekl(a)...
8. října 2019 v 7:55  

Víte proč nám to ti politici přád vyprávějí?
Protože jsme moc "HODNÝ HOLKY" a stále učíme a učíme...(omluva klukům ti jsou samozřejmě taky hodní - ale hlavně je jich moc málo)
Pojďme trochu stávkovat a stávkovat ...ale se zavřenými dveřmi škol.

rváčkazvesela řekl(a)...
8. října 2019 v 7:59  

To se ti učitelé musí nas... až v momentě příjmu výplatní pásky?.
No říkám, moc hodný holky to jsou ...
U p. Jílkové jedna stále vedne Plagy
Ale doktrína doby je:
"zklidňovat zklidňovat -...ať si stihneme dost nahrabat"...jé báseň

E.Kocourek řekl(a)...
8. října 2019 v 13:47  

Pohotovost neodvolávejte! Chystejte stávku naostro! Mzdové požadavky zvyšte, aspoň na dvojnásobek, a přidejte k tomu požadavek na odvolání Plagy. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.