Navýšit tarify učitelů částečně a zbytek dát na odměny? Koalice se pře

pondělí 23. září 2019 ·

Plat každého učitele by měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vzrůst o 7,5 procenta. Další 2,5 procenta mají dostat ředitelé na odměny pro pedagogy. O navýšení kolem sedmi procent chce jednat s tripartitou také ministr školství Robert Plaga (ANO). Odbory a koaliční sociální demokraté ale chtějí zvýšit tarify všech pedagogů rovnou o 10 procent. Informuje Česká televize.



Robert Plaga (msmt.cz)
 Ministr Plaga se chystá na jednání se školskou tripartitou. Půjde na něj s plánem navýšit všem učitelům výdělky o stejnou částku, o jejíž výši chce ještě jednat. Podle informací ČT bude navrhovat zhruba dva tisíce. „Tím, že jdeme na plošnou částku, věřím, že je tam prostor pro zvýšení a že se u skupin jako jsou mladí učitelé nebo učitelky mateřských škol, dostaneme přes sedm procent tarifního navýšení,“ odhaduje Plaga.

 Podle ministra školství je třeba zachovat možnost odměn v kompetenci ředitelů škol, protože pomáhají pedagogy motivovat. Zvýšení učitelských platů ale ještě může přinést spor v koalici. Sociální demokraté by totiž rádi dostali do tarifu učitelů celých deset procent a plán ministra i premiéra považují za nedostačující.

 „Z praxe víme, že se platy učitelů nakonec zvýší právě jen o tarif. Je to málo. Nespokojenost učitelek a učitelů vzroste. Zase je nutíme přetahovat se o ohlodanou kost,“ sdělila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.


Celý text a video ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
23. září 2019 v 13:12  

vše lze vyřešit velmi jednoduše a to platbou za odučenou hodinu,odučená hodina by se skládala z části ve třídě 40min a části přípravné 20 min a k tomu koeficient za odsloužené roky (u státní školy)
a konec machlování.....

Ivo řekl(a)...
23. září 2019 v 20:24  

laimes:
vše vyřeší zaběhlá praxe - leštiči klik dveří u ředitelny budou mít "pré", ostatní seč se mohou snažit jak chtějí, OSTROUHAJÍ!
Důsledek: díky této hlouposti ubude učitelů...

Ivo řekl(a)...
23. září 2019 v 20:33  

Já bych pana Gazdíka vzal za slovo.
Kvalitní politik ať má 2x tolik než ten, který je na hranici volitelnosti 5 %. Možná by to "nekvalitní" politiky donutilo odejít dělat něco prospěšnějšího pro společnost - TŘEBA VYUČOVAT NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE, KAM PATŘÍ!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.