Za pět let by v Karlovarském kraji mohlo chybět přes tisíc učitelů

pondělí 19. srpna 2019 ·

„Situace se od loňského roku příliš nezměnila. Na základních a středních školách je velká část sboru v předdůchodovém věku. Nechali jsme zpracovat analýzu a vyšlo nám, že za pět let, kdy část stávajících kantorů odejde do důchodu, bude na základních a středních školách v kraji chybět více než tisícovka učitelů,“ uvedl radní Karlovarského kraje pro oblast školství Jaroslav Bradáč s tím, že nejhorší situace je na základních školách. Informuje MF DNES.


Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)
„Připravujeme novelizaci stipendijního řádu. Tento materiál budu v brzké době předkládat do rady kraje. Cílem je více podpořit vysokoškolské studium pedagogických oborů. Zároveň připravujeme pro další období motivační náborové příspěvky přímo pro učitele. Chtěli bychom oslovit absolventy,“ doplnil.

K tomu by mohly posloužit peníze, které kraj nevyplatil jako stipendia. „Program, ve kterém by kraj tyto peníze rozdělil jako náborové příspěvky učitelům, bychom se pokusili vyhlásit ještě do konce roku. Chtěli bychom jej nastavit nejen pro učitele středních, ale i základní škol, protože je jasné, že pokud bychom jej nastavili pouze pro střední školy, budeme sbírat učitele ze škol základních,“ přiblížila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
19. srpna 2019 v 14:04  

postavte pěkné uřitelské byty a nebude problém

Ivo Mádr řekl(a)...
19. srpna 2019 v 16:09  

"postavte pěkné učitelské byty a nebude problém" - podmínka nutná, ale ne postačující. Platy jsou důležité, protože jinak učitel-neplatič skončí v exekuci.

laimes řekl(a)...
20. srpna 2019 v 8:34  

v obecním učitelském bytě nemůže kvůli bytu skončit v exekuci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.