Chybí tisíce učitelů. A bude hůř

pondělí 19. srpna 2019 ·

Nejspíš to dopadne tak, že ředitelé budou brát víceméně kohokoli, kdo o práci projeví zájem,“ obává se Tomáš Feřtek z odborné společnosti EDUin. Výjimka jim tento postup umožňuje. Ředitel školy se musí snažit, aby úvazek obsadil pedagogem. Pokud se mu to nedaří, smí vybrat nepedagoga. „Zatím se to týká jen některých regionů a některých aprobací, ale předpokládám, že se z toho stane obecný trend,“ míní odborník na vzdělávání Feřtek. Tématu nedostatku učitelů se věnují Lidové noviny.


Nejstarší učitelé podle údajů resortu školství působí v Karlovarském kraji, nejmladší v hlavním městě. Co se stupňů vzdělávání týká, nejmladší jsou pracovníci v mateřských školách – jejich průměrný věk činí 45,4 roku. Nejstaršími jsou naopak učitelé ve vyšších odborných školách, kdy jejich průměrný věk dosahuje 50,2 roku.

Analýza ministerstva se zaměřila i na jednotlivé předměty. Rekordmany jsou učitelé ruského jazyka, těm je v průměru 52,6 roku. Dotahují je mistři na odborných školách a také fyzikáři a matikáři na základních školách.

To, jestli učitelé ve vyšším věku dokážou reagovat na moderní trendy ve vzdělávání, není dle Feřteka vzhledem k aktuální personální nouzi důležité řešit: „Hlavní problém v příštích letech bude, aby ve třídách měl vůbec kdo učit. Kvalita těch lidí, případně otevřenost k inovacím a změnám, bude na okraji zájmu.“


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
19. srpna 2019 v 11:22  

Daňovým poplatníkům to zjevně vůbec nevadí... ono to nějak půjde:-)
...a my taky půjdeme - do důchodu.
Školství je "systém", který neumí vypočítat kolik nás je, tento průšvih predikovat a vyřešit včas...bez komentáře!!

Radek Sárközi řekl(a)...
19. srpna 2019 v 13:27  

"Tomáš Feřtek z odborné společnosti EDUin"...

Petr Portwyn řekl(a)...
19. srpna 2019 v 13:49  

Nejspíš to dopadne tak, že ředitelé budou brát víceméně kohokoli, kdo o práci projeví zájem,“ obává se Tomáš Feřtek z odborné společnosti EDUin.

Pokud se dobře pamatuju, tak přesně o toto pan Feřtek dlouho bojoval. Nechápu tudíž, proč se "obává".
Viz např článek UČITEL JEN S MATURITOU? KLIDNĚ!
https://www.reflex.cz/clanek/stary-reflex-reflex-cz-reflex-cz-fertek/30051/ucitel-jen-s-maturitou-klidne.html

laimes řekl(a)...
19. srpna 2019 v 13:56  

je absolutní nedostatek mladých,kreativních,otevřených k inovacím,permamentně se posouvajících...

laimes řekl(a)...
19. srpna 2019 v 14:02  

Na prvních stupních základních škol se průměrný věk pedagoga dostal na 47,2 roku.
není důvod l panice,do důchodu mají tito 17,2 roku !

Ivo Mádr řekl(a)...
19. srpna 2019 v 15:00  

Proč není učitelské povolání z hlediska absolventů PdF populární? Nízké platy+inkluze "po česku" je odpovědí.

Ivo řekl(a)...
19. srpna 2019 v 15:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
19. srpna 2019 v 15:04  

Vezměte medián 31670 Kč (po 18-letech praxe), ve 12-té platové třídě a čtvrtém stupni v roce 2019.
Je opravdu reálné navýšení o 13330 Kč za dva roky???
Myslíte si, že za těch 31 tis. brutto naženete do školství odborníky z praxe, aby si od puberťáků ve svých 40-ti letech nechali "brnkat po nose" ??? :-) :-)
ZASE JENOM SLIBY A SLIBY!

BP řekl(a)...
23. srpna 2019 v 10:08  

Pane Ivo, vy nemáte už teď cca 39000,- Kč, což je údajně podle pana ministra od ledna 2019 průměrný plat ve školství? Ještě dalších 5% máte mít navýšeno v osobním hodnocení k novému tarifu.

Mě v lednu propustili s platem 37330,- Kč po 35 letech praxe. Ale podpora se mi počítá z loňských peněz, což byl pouze průměr, nějakých 35000,- Kč.

Bohužel, já jsem od roku 2012 žádné osobní příplatky neviděla, pouze holý tarif, sem tam s nějakou zanedbatelnou odměnou. Suplované hodiny všechny pouze jako dohled zdarma.

400,- Kč měsíčně za třídnictví (což považuji za další celý úvazek!) jsem statečně od roku 2012 odmítala. To si je raději vydělám za dvě hodiny soukromé výuky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.