Vědci tvoří matematické vzorce ulic, aby je ochladili

sobota 10. srpna 2019 ·

Vědci z Ústavu informatiky Akademie věd ČR ve spolupráci s dalšími evropskými výzkumnými pracovišti vyvinuli městský klimatický model. Ten dokáže detailně simulovat průběh teploty nebo pohyb škodlivého znečištění vzduchu v tak malém prostředí, jakým může být rozpálená městská ulice. Měření a následně vytvořený model pak ukazují, že se teplo nebo znečištění z aut šíří v každé ulici jinak. Na základě simulací lze přizpůsobit třeba výsadbu zeleně nebo vybrat vhodnější materiál na fasády domů. Informují Hospodářské noviny.


Jaroslav Resler (ustavinformatiky.cz)
Simulace ukázaly, že ne každý strom musí být pro mikroklima v ulici přínosem. „Zeleň je obecně dobrá, ale její skutečné dopady závisí na konkrétních podmínkách ulice i vlastnostech a umístění jednotlivých stromů,“ popisuje Jaroslav Resler. S jistou mírou zjednodušení podle něj platí, že stromy by neměly růst příliš blízko fasádám domů, protože pak mohou narušovat vzdušný vír, který prostředí ulice ochlazuje a čistí.

Měly by být zachovány dostatečné mezery i mezi stromy samotnými, aby nevznikla jakási hradba, která brání proudění vzduchu. „Také by neměly mít moc nízké kmeny, aby pod nimi zůstal pro proudění vzduchu volný prostor. Do budoucna by tak mohla vzniknout určitá doporučující pravidla, jejichž aplikace pomůže, aby pozitivní efekt stromů na teplotu byl co největší a přitom jejich negativní efekt na čistotu ovzduší zanedbatelný,“ dodává Resler.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. srpna 2019 v 9:49  

Vzorce máme my v chemii, a možná architekti, psychologové a lidé, kteří paličkují krajky... V matematice jsou věty, ve fyzice vztahy, modely...

A ještě bych teda chtěl dovysvětlit, jak lze vytvořením vzorce ochladit ulice. A nebo se ochlazují ty vzorce?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.