Lukáš Jelínek: Jak moc si Babiš cení ČSSD (Nabídne jí školství?)

pondělí 8. července 2019 ·

„Kdyby se předsednictvo spolu s poslanci a ministry za ČSSD rozhodlo odejít do opozice, musel by Jan Hamáček iniciovat dohadovací řízení uvnitř koalice. Po něm by mohla následovat demise oranžových ministrů, i když netušíme, zda tří, čtyř nebo všech pěti. V tom okamžiku se naplno ukáže, jak moc cenným partnerem soc. dem. pro ANO je. Babiš by mohl udělat dva kroky,“ píše Lukáš Jelínek pro deník Právo.



Jelínek mimo jiné píše:

Buď zahájit kompetenční spor s prezidentem před Ústavním soudem. Projev síly by se mu pro příště šiknul. Nadto po vyjádření soudců by si nikdo nemusel balit svých pět švestek, rozsouzena by byla pouze konkrétní kauza a my bychom věděli, jak Ústavu číst.

Druhá možnost je, že Staněk ve vládě zůstane jako sólista v Zemanově dresu, a Babiš nabídne soc. dem. coby kompenzaci jiný resort. Například místní rozvoj, jako šitý pro místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, nebo školství, poněvadž premiér není ve fanklubu ministra Plagy.

Dnes už si nemůžeme být jistí, jestli by prezident nehodil vidle i do této rošády. Přesto má Babiš šanci pokusit se aspoň na čas zachránit koalici rozbitou Zemanem.


Celý text naleznete v Právu

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
8. července 2019 v 12:29  

Víte, jak se v lese zachráníte před útočícím kancem?
Honíte se s ním kolem mohutného stromu, až je z toho jelen a když už je z toho jelen, chytnete ho za parohy a odvedete ho do ohrady, kam patří.

Některé politologické úvahy, myslím, obsahují podobně nesmyslné úvahy, jaké jsou v tom vtipu. Například:

- Staněk zůstane na kultuře a Šmarda půjde na místní rozvoj: To by asi bylo dost jasné přiznání, že ČSSD šlo především o účelové umístění svého činovníka do vládní pozice před krajskými volbami.

- Dát MŠMT znovu ČSSD, která nese hlavní odpovědnost za školské průšvihy posledních patnácti sedmnácti let? Pokud na školství něco premiérovi vadí, je to, myslím a doufám, určitá Plagova konformita s valachovsko pavlíkovským vedením MŠMT (viz např. expertní tým pro vzdělávací Strategii 2030+). Vrácení MŠMT do rukou ČSSD by byl od premiéra, domnívám se, možná dost zoufalý čin, ke kterému doufám v zájmu českého školství nedojde.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.