Alexandra Alvarová: V Kanadě se děti nejdřív učí milovat školu

sobota 8. června 2019 ·

„První čtyři roky se na známkách a testech příliš nebazíruje, smyslem je, aby si děti chození do školy oblíbily. Vždy když se blíží pár dní volna, moje ratolest krčí znechuceně obličej. ´Už zase nějaký rodinný výlet.´,“ popisuje své zkušenosti Alexandra Alvarová pro Deník N.


Alexandra Alvarová (repro ČT)
Alvarová mimo jiné píše:

Typický vyučovací den až do páté třídy, kdy se teprve výuka rozdělí podle předmětů, vypadá asi takto: Do třídy se přinesou velké květináče, do kterých mládež zasadí brambory a rajčata. Pak se vede spor o to, kolik se z jedné brambory asi urodí, když to půjde dobře nebo taky špatně. Třída se rozdělí na ty, kteří to chtějí odhadnout, a na ty, kteří to chtějí spočítat

Učitel během sázení vypráví dětem třeba o tom, jaké počasí mají brambory nejraději, pak si spolu brambory nakreslí, poslední část výuky se věnuje přípravě na školní besídku, potom si dají „knihovnu“ a na závěr testík ze „spellingu“.

U předmětu „knihovna“ se zastavím... Od první třídy je dvakrát týdně „knihovna“. Děti se ve školní knihovně rozesadí na zemi a tak čtvrt hodiny jim knihovnice něco zajímavého vypráví. Například o kosatkách, které u kanadských břehů žijí. Pak se diskutuje, děti se učí používat argumenty a klást dotazy. Nakonec jim knihovnice Kate ukáže, ve kterém regále najdou knihy o kosatkách, a děti se rozprchnou. Mohou si půjčit, co chtějí. Příště bude kvíz o kosatkách o ceny, a tak se děti snaží se o nich co nejvíce dozvědět.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
8. června 2019 v 10:35  

Musí to být úžasné, chodit do školy v zemi kanadské.
Měli jsme na škole (ZŠ s RVJ) rodilé muvčí, Kanaďany, věk nějakých 30. Dostali rozvrh. Průšvih. V rozvrhu třídy arabskými číslicemi, tak se přišli zeptat, co prý je to ta "VI. A". Nedělám si srandu, je to nějakých 15 let.
Těm starším (60+) to problém nedělalo, holt ještě ta stará špatná škola. Málo alternativní.
Jo a pak mi taky jedna paní z Kanady vyprávěla, jak jí student na univerzitě řekl, že se musela splést v zadání, protože 9:17 přece nejde.

Už aby to tady bylo taky, to bude krása.

Jiri Janecek řekl(a)...
8. června 2019 v 11:00  

To počítání budoucích brambor, resp. rozdíl mezi odhadováním a počítáním, by mne asi zajímalo nejvíc...

Ale mít to každý typický den, asi by to začalo nudit...

Petr Portwyn řekl(a)...
8. června 2019 v 11:17  

Jinak teda pokud je výstupem z výuky kvíz o ceny, tak je to podle pedagogických modernistů naprosto špatně, protože
1) cena je vnější motivace, a ta je fuj, děti se přece mají učit jen to, co jim bude užitečné za 20 nebo 50 let (to ony vědí naproso přesně) a
2) kvíz zjišťuje vědomosti, což je taky fuj, protože děti nemusí nic vědět, všechno si najdou a nebudeme po nich chtít encyklopedické znalosti a hlavně mají interpretovat.

Očekávám vlnu radikální kritiky kanadského školství od pana Tajného a spol.

Petr řekl(a)...
8. června 2019 v 11:20  

VI; VII; VIII; IX jsou římské číslice :-)

Petr Portwyn řekl(a)...
8. června 2019 v 11:23  

Petr:
No vždyť ano. Oni znali jen arabské, takže když na dveřích třídy byla cedule s římskými, nevěděli, co to znamená.
Arabské v rozvrhu přečíst uměli :o)

Petr Portwyn řekl(a)...
8. června 2019 v 11:24  

Koukám, že mi v tom prvním příspěvku vypadla věta... chápu Vaši poznámku.

laimes řekl(a)...
8. června 2019 v 19:57  

děti se mají v první řadě učit milovat svou rodnou stranu

Milan Keršláger řekl(a)...
10. června 2019 v 7:49  

Z popisu vyplývá, že den je rozdělen na předměty a že se z probrané látky zkouší a pak i hodnotí. V podstatě je to jen klasická výuka s pěkným PR včetně toho, že kdo nechce, nemusí nic dělat (paní knihovnice nejspíš nebude během výkladu zjišťovat, zda dávají opravdu pozor). Tedy aplikace pravidla: Obal prodává :-) [BTW: ono se takhle v ČR na 1. stupni neučí?]

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.