Iva Stuchlíková: Za chvíli se nebudeme ptát, jestli jsou učitelé kvalitní, ale budeme rádi, když se před tabuli někdo postaví

sobota 8. června 2019 ·

„Vzdělávání je velmi komplexní proces, o jehož kvalitě rozhodují učitelé, a ne už tolik třeba materiální zajištění výuky,“ vysvětluje Daniel Münich, spoluautor studie o kvalitě práce učitelů, vzdělanosti a budoucí prosperitě České republiky, kterou zveřejnil Institut pro ekonomickou analýzu (IDEA). Potvrzuje to podle něj i řada vědeckých prací v různých zemích. Tématu se věnuje MF DNES.


Iva Stuchlíková (jcu.cz)
Jenže učitelé jsou bolavým místem českého školství – už nyní je jich málo, a navíc přestárlé učitelské sbory čeká vlna odchodů do důchodu. „Za chvíli se nebudeme ptát, jestli jsou to kvalitní učitelé, ale budeme rádi, když se před tabuli někdo postaví,“ upozorňuje Iva Stuchlíková z Jihočeské univerzity.

„Konečně už hovoříme o tom, zda do školství investovat. Ještě však nemáme jasno ani v tom, zda to chceme, natož jak přesně. Já osobně bych investoval do platů, kvalitnější počáteční přípravy učitelů a dalšího vzdělávání,“ vypočítává Münich.

Do čeho investovat, je zatím otázka bez jasné odpovědi. Mimo jiné i kvůli skomírající pedagogické vědě. „Nyní nevíme, co se v systému děje. Buď nemáme data, nebo z nich nedovedeme vytáhnout užitečné informace. Znalosti nám chybějí například i o způsobu, jak dnešní děti zpracovávají informace. Za takové situace je strategické rozhodování ve školství obtížné,“ uzavírá Iva Stuchlíková.


Celý text naleznete v MF DNES
Další informace o citované studii naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. června 2019 v 8:02  

Je hezké, když odborníci na školsrví zjišťují to, co ví všímaví učitelé víc než 10 let. Najednou se o tom začíná psát. Ale nikdo se nemá k tomu začít problém řešit. Protože teď to bude stát spoustu peněz. Když se požár rozhoříval, nikdo si ho nevšímal a ty co křičeli hoří umlčovali a hasiče odvolávali. Našlo se i pár odborníků co si přilili oleje do ohně. Teď, když to fajruje, řeší, jestli začít hasit nebo to nechat shořet. Někteří chtějí hasit, protože ví, že znovu to nikdo nedá dohromady. Nebude ani materiál(učitelé), ani znalosti(staří pedagogové vymírají a mladí jsou jen stážisti a opisovači studií, pořádný výzkum málokdo pamatuje). A pak jsou tu křepčiči, kteří se radují a chtějí to nechat shořet. Vykřikují hesla o postavení nového, ale sami nejsou schopni ničeho než planého okecávání a přicmrndávání. Až to shoří budou si stavět akorát své hrady z písku.
Čím víc toho shoří, tím větší úsilí a peníze to bude stát.
To by mělo konečně dojít politikům. UŽ není z čeho brát. To už zlikvidovali předchozí vlády. Pokud nezačnou jednat, systém se zhroutí. Teď je možnéna torzu starého systému budovat nový.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.